Afyon’da belediyenin yapmak istediği sondajı yurttaşlar engelledi. Kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya gelen yurttaşlar, “Yüzey sularıyla içme suyunu temin ediyoruz. Sondajla birlikte köyde su kalmaz” dedi.

Belediye, köyün suyuna göz dikti

Ahmet Can SARIKAYA

Afyon’un Bayat ilçesine bağlı Sağırlı köyü sınırlarında Seydiler Belediyesi tarafından başlatılan su sondaj çalışmasına bölge halkı tepki gösterdi. Bölge halkı, sondaj çalışmasını engellerken bölgeye jandarma sevk edildi.

İscehisar ilçesi Seydiler Belde Belediyesi tarafından Sağırlı köyünde yapılacak su sondajı için iş makineleri köyün 2 kilometre yakınına konuşlandırıldı. Çalışma başlayacağı esnada Sağırlı köyü sakinleri çalışmayı engellemek için alana geldi. Sondaj çalışmasının köyleri susuz bırakacağını belirten bölge halkı, belediye görevlileriyle bir süre tartıştı. Tartışma üzerine bölgeye Bayat İlçe Jandarma Komutanlığından çok sayıda ekip sevk edildi. Çalışma duruncaya kadar alanı terk etmeyen yurttaşlar, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

İÇME SULARIMIZ KESİLİR

Köylüler sondaj çalışmasını ne pahasına olursa olsun engelleyeceklerini belirterek, köy sınırları içinde başka bir belediyenin çalışma yapmasını istemediklerini söyledi. Köylü kadınlar, “Biz sizin toprağınıza giriyor muyuz? Bizim toprağımızda ne işiniz var? Yazıklar olsun size” diyerek tepki gösterdiler.

BirGün’e konuşan Sağırlı köyü eski muhtarı Basri Aktan, bu projenin yeni olmadığını 2017 yılında itiraz ederek durdurduklarını hatırlattı. Eski muhtar Aktan, “Köy sınırları içinde kalan arazide sondaj izni almışlar. Çevre köyler zaten yüzeysel sularla su ihtiyacını karşılıyor. Sondaj açılırsa içme sularımız kesilir, çeşmelerden su akmaz. O çeşmelerde hayvanlarımız da su ihtiyaçlarını karşılıyor. Projeye hukuki olarak da itirazlarımızı yaptık” dedi.

BAŞKA BELEDİYE

Sağırlı Köyü’nün şuanki Muhtarı Rüstem Aktan ise köy sınırlarının İscehisar’da bulunduğunun ancak projeyi Seydiler Belediyesi’nin yaptığına dikkat çekti. Projenin uzun süredir devam ettiğini ve dava açtıklarımı belirten Rüstem Aktan, “Mahkeme geçtiğimiz aylarda bölgede çalışma olmadığı için tedbir kararı alamayacağını belirtti. Pazartesi günü mahkemeye yeniden başvuracağız. Karar çıkartmaya çalışacağız” dedi.

SONDAJ KURUTUR

Köyde yaşananları aktaran Rüstem Aktan şu ifadeleri kullandı: “Köyde zaten susuzluk yaşıyoruz. Belediye sınırları içerisinde olmayan bir köye su sondajı vurmak istiyor. Bu civarda kullandığımız su zaten yüze suyu, sondajla birlikte kurur. Belediye görevlililer, sondaj makinesiyle birlikte geldi, bunun üzerine toplanıp alana gittik. Çalışmayı 2 günlüğüne durdurduk. Bakalım pazartesi (bugün) neler yaşanacak. Her türlü mücadeleye devam edeceğiz. Suyumuzu vermeyeceğiz.”