HDP, “İrade Gaspı ve Kayyum gerçekleri” raporunu yayımladı. Partinin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Sözcüsü Karaaslan, “Kayyumlar yerelin karar organı olan belediye meclisini bile fiilen kapattılar, halkın yönetime katılma hakkını gasp ettiler” dedi.

Belediye meclisleri fiilen kapatıldı

HABER MERKEZİ

HDP, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı belediyeler raporunun irade gaspını meşrulaştırmak için çarpıtmalarla sunulduğunu açıkladı. HDP Demokratik Yerel Yönetimler Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan, AKP’nin yerel yönetimlerdeki kan kaybına dikkat çekerek, “Kayyum sistemi mitolojik bir canavardır. Nasıl ki 2019’da sizi vurduysa, iktidarı sandığa gömdüyse, bu mitolojik canavar er geç bu sistemi, sizi vuracaktır” dedi.

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısı ile “İrade Gaspı ve Kayyum Gerçekleri” raporunu paylaştı. AKP’nin HDP’li seçilmiş belediye eşbaşkanları üzerinden kara propaganda yaptığına işaret eden Karaaslan, İçişleri Bakanlığı tarafından üç ay önce hazırlanan belediyeler raporunun çarpıtmadan ibaret olduğunu vurguladı.


48 belediyeye kayyum atandı

Karaaslan, şu bilgileri verdi: Üç büyükşehir, beş il, 33 ilçe olmak üzere 48 belediyemize kayyum atandı. 72 belediye eşbaşkanımız bu süreçte gözaltına alındı, 19 kadın arkadaşımız olmak üzere 37 belediye eşbaşkanımız cezaevlerinde tutsak edildiler. Hâlâ Türkiye’nin değişik cezaevlerinde 15 belediye eşbaşkanımız tutsaktır. Bu dönemde iktidar yedi belediye eşbaşkanımıza ev hapsi verdi. Altı belediye eşbaşkanımız 10 aydır ev hapsindeler.

Kayyum atanan 48 belediyede 4 milyon 356 bin 819 seçmenin iradesinin gasp edildiğinin altını çizen Karaaslan, “İktidarın bu dönemdeki gerçekleştirdiği irade gaspının en büyük yansıması yerelde karar merci olan belediye meclislerinde gerçekleşti. 807 belediye meclis üyemiz görevini yerine getiremez hale geldi. Kayyumlar yerelin karar organı olan belediye meclisini fiilen kapattılar, halkın yönetime katılma hakkını gasp ettiler” diye konuştu.

***

AB’den baskılara tepki

Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Sözcüsü Peter Stana, HDP’ye yönelik baskılara ilişkin açıklama yaptı. AB’nin HDP’ye yönelik tutuklamalar, belediye eş başkanlarının görevden alınarak yerine kayyum atanması ve milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması girişimleri nedeniyle endişeli olduğunu belirten Stana, “Bu gelişmeler, Türkiye’nin AİHM’in Sayın Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına ilişkin kararını uygulamadığı ve HDP’nin yüzlerce yerel siyasetçisinin, seçilmiş yetkilisinin terörle ilgili suçlamalarla tutuklandığı mevcut durumu pekiştirmektedir. İddia edilen herhangi bir kabahat veya suç kanuni prosedürlere tabi tutulmalı ve bu sırada masumiyet karinesi korunmalıdır” şeklinde konuştu.

***

Fezlekeler Meclis’te

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu 33 dokunulmazlık fezlekesinin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP’li milletvekillerinin fezlekelerinin meclise gelmesi ile ilgili, “Bu konularla alakalı komisyonlar da müzakerelerini yapar. Sonra genel kurula gelir. Genel kurulda da hemen eller iner kalkar” dedi.