Belediye, tarım arazilerine göz dikti

AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bafra ilçesinde geçimini tarımdan sağlayan yurttaşların tarım arazilerini, üzerine sebze ve meyve hali inşa etmek için kamulaştırmak istiyor. Türkiye’nin en önemli delta ovasına sahip Kızılırmak’ta tarım arazileri üzerine hal yapılmasını istemeyen yurttaşlar, projenin iptal edilmesini talep ediyor. Bölgede sulamaya ihtiyaç duyulmadan tarımın yapılabildiğini, toprağın yaklaşık 2-3 metre altında suya ulaşabildiklerini söyleyen yurttaşlar; toprağa, tarıma değer verilmemesinden dert yanıyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alan Kızılırmak Delta Kuş Cenneti’nin bölgeye yakın olduğuna dikkat çeken yurttaşlar, halin yapılması durumunda kamyonların, traktörlerin yolu aktif kullanacağını, bu nedenle de kuşların, doğal yaşamın etkilenebileceğini söylüyor.

Bafralı çiftçi Mahmut Erol, “Bu gördüğünüz topraklar Kızılırmak’ın alüvyon toprakları taşıyarak denize döküp buluşturduğu meşhur delta ovasıdır. Burada 200 dönümlük araziye, meraya, Samsun Büyükşehir Belediyesi hal yapmak istiyor. Mahkeme kararıyla zorla yerlerimiz ellerimizden alınıyor” diye konuştu.

BURASI SULAK ARAZİ

Kamulaştırılmak istenen tarım arazisinin batı yakasında sulama kanalı, doğusunda ise atık su kanalı bulunduğunu söyleyen Erol, AKP’li belediyesinin hal yapmak istediği tarım arazileri üzerinde yaklaşık 20 ailenin mağdur olacağını belirtti: “Bu yolda şimdi traktörler, kamyonlar gittiği zaman kuş mu kalır, doğal hayat mı kalır? Burada bol bir arazi yok, zaten parçalı bir yer. Aşağı yukarı 21 hane tarım dışı kalmış oluyor. Üretim yapamayacak. 100 dönüm mera var. E ‘Orayı da alacağız’ diyorlar. Hamit Başkan (Bafra Belediye Başkanı AKP’li Hamit Kılıç) diyor ki ‘Tarlalarınız değerlenir’. Bir ülkede tarım arazileri değer olarak baz alınırsa o ülkede tarım bitmiştir.”

ANKA