Döviz kurundaki artış, yükselen fiyatlar belediyelerin borcunu ve maliyetlerini artırdı. Konuyla ilgili konuşan İBB Sözcüsü Ongun, “Motorinin litresine gelen 2,72’lik zammın İETT’ye günlük maliyeti 1,6 milyon TL” dedi.

Belediyeler de döviz kıskacında

HABER MERKEZİ

Döviz kurundaki artış belediyeleri de kıskaç altına aldı. Döviz kuru ve pahalılaşma nedeniyle giderlerinin her geçen arttığını belirten belediyeler, kur artışıyla zarar ettiklerine dikkat çekti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, geçen aralık ayında 282 otobüs almak için imzaladığı yurtdışı kredisinin maliyeti bugün itibariyle 290 milyon TL arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan 60 milyon avroluk kredinin imzalandığı tarihte avro 9,12 idi. Avro bugün ise 15,60 TL’yi geçti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda motorine gelen zamın belediyeye olan maliyetini açıkladı. Ongun, "İETT çatısı altında toplu ulaşım hizmeti veren otobüslerimiz günlük 600 bin litre mazot tüketiyor. Motorinin litresine gelen 2,72 TL’lik zammın İETT’ye 1 günlük maliyeti 1,6 milyon TL. Yıllık ek maliyeti de 500 milyon TL’den fazla” dedi.

YÜZDE 150’LİK ARTIŞ

Ongun, ayrıca KİPTAŞ’ın personel servisine ilişkin şu paylaşımda bulundu: “KİPTAŞ şirketimizin personel servis ihalesine geçtiğimiz yıl 12 firma katılmış ve 1 milyon 61 bin 296 TL ile sonuçlanmıştı. Bu yıl ise yüksek enflasyon sebebiyle sadece 6 firma katıldı ve en düşük teklif 2 milyon 629 bin 120 TL oldu. Yani yıllık artış yüzde 150’den fazla oldu."

3 MİLYAR KAYBETTİK

Fox TV'de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu 'Çalar Saat' programına konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer da döviz kurundaki artışın belediye bütçesine yönelik etkilerine değindi. “Dövizin yükselmesiyle bir gecede 3 milyar TL kaybettik" diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Bu, kentimize kazandırabileceğimiz yeni bir metro hattı demekti. Vatandaşlarımız müsterih olsun, sözünü verdiğimiz tüm metro çalışmalarını gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulundu.

Geçen günlerde Sputnik’e konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise maliyetlerin artmasına şu sözlerle tepki gösterdi: “Bu döviz artışıyla birlikte belediyelerin en ciddi kalemleri işçiliğin dışında, araç kirası yakıt, ‘yakıttan kastım: mazot doğalgaz benzin’ ve asfalt malzemesi. Geçen sene tonu bin 500 lira olan asfalt malzemesinin tonu şu anda 6 bin lira. Öyle de olunca sizin bütün giderdiniz yüzde 50 oranında arttı. Geliriz bunun oranında artmazsa siz iş yapamaz hale gelirsiniz. Durumumuz bu.” Önceki gün de CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, kurdaki yükseliş nedeniyle CHP’li belediyelerin ödemelerinin 23 milyar TL arttığını açıklamıştı.