Belediyeler Saray’a bağlanmak isteniyor

Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, Başkale, Muradiye ve Özalp ilçelerine kayyum atanmasının ardından HDP’nin Van’da belediye başkanlığı kalmadı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, ‘AKP’nin sürekli Kürtleri tehlike olarak gösteren ve bunun üzerinden kendine güç devşirmeye çalışan bir siyaset izlediğini’ ifade etti.

SEÇİMİN ANLAMI KALMADI

“Türkiye’de artık seçimlerin bir anlamı kalmamıştır” diyen Sarısaç, şunları dile getirdi: “Bugün kayyum politikası aslında bir projedir. Kayyum politikası basit faturalarla ya da başka şeylerle açıklanabilecek bir durum değil. Devletin bütün imkânlarını kullanarak bile meşru yollarla, seçimlerle kazanamayacağını anlayan AKP-MHP, belediyeleri artık tamamen Saraya bağlı resmi bir kurum, bir devlet dairesi gibi kendisinin atadığı, kendisinin istediği tarzda yönetebildiği bir model oluşturmak istiyor.” HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise partili belediyelerine atanan kayyumların ‘eşbaşkanlık sistemi’ başta olmak üzere belediyelerde kazanılan kadın haklarına yönelik müdahale olduğunu dile getirdi.

“Kayyum atamaları, tek adam rejimine karşı çoğulcu, demokratik yönetimi savunan kadın kazanımlarına dönük saldırılarıdır” diyen Orhan, “Çünkü biliyoruz ki bir toplumda kadın söz sahibiyse, iradeyse o toplum gelişir. Bizler kadın mücadelesiyle değişeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.