Belediyelerin koronavirüs salgını nedeniyle yardım kabul etmesi engellenirken AKP iktidarlarında bugüne kadar toplam 26 dernek ve vakfa izinsiz para toplama hakkı verildi. İzinsiz para toplama hakkı verilen dernekler arasında TÜGVA, Deniz Feneri ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı gibi çok sayıda dernek ve vakıf yer aldı

Belediyelere yasak yandaşa serbest

İSMAİL ARI

İçişleri Bakanlığı tarafından CHP’li büyükşehir belediyelerinin koronavirüs salgını için bağış topladığı banka hesaplarına bloke konulurken AKP iktidarlarında toplam 26 dernek ve vakfa izinsiz para toplama hakkı verildiği ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 1995 ile 2019 yılları arasında toplam 28 dernek vakfa “izin almadan yardım toplama hakkı” verildi. Bu 28 dernek ve vakıftan 26’sı bu hakkı AKP iktidarların görevde olduğu 2004 ile 2019 yılları arasında aldı.

DENİZ FENERİ’NDEN DİYANET VAKFI’NA

Yöneticileri, Almanya’da toplanan 41 milyon Avro’luk paranın bir kısmını amacı dışında kullanması nedeniyle yargılanan Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne 2005 yılında izinsiz yardım toplama hakkı verilirken aynı yıl Diyanet Vakfı’na ve Türkiye Kızılay Derneği’ne de izin almadan para toplama hakkına sahip oldu. Türkiye Yeşilay Cemiyeti 2012 yılında, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) 2013 yılında, Nakşibendi tarikatının Erenköy Cemaati’ne bağlı Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı 2013 yılında, Hayrat İnsani Yardım Derneği 2017 yılında ve Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de 2018 yılında “izin almadan yardım toplama hakkına sahip kuruluşlar” listesine dahil edildi. Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı listeye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) ve Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 2018 yılında “izin almadan para toplama hakkı” verildi.

2019 yılında izin almadan para toplama hakkı verilen vakıflar arasında, yurtdışındaki FETÖ okullarının devralınması amacıyla 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından kurulan Maarif Vakfı, İhlas Holding’in vefat eden başkanı Enver Ören’in kurduğu İhlas Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İlim Yayma Vakfı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı yer aldı.