Belediyelerin projelerine onay engeli

HABER MERKEZİ

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, hükümetin, yurt dışından uzun vadeli ve ucuz temin edilen önemli fonları imzalamadığı için bunlara ulaşamadıklarını açıkladı.


Kadıköy Belediyesi’nin Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi'ne katılan Seyit Torun, şunları söyledi; "Maalesef hükümet şu anda özellikle yurt dışından uzun vadeli ve ucuz bulduğumuz önemli fonları imzalamıyor. Yurt içinde de kamu bankaları ve bakanlıklar hiçbir projemizi onaylamıyor. Hatta İller Bankası, belediyelerin bankası teminat mektubu bile vermiyor. Bugün Muğla Büyükşehir Belediyemiz, Mersin Büyükşehir Belediyemiz ya da diğer büyükşehir belediyelerimiz altyapı projeleri için kaynaklar buluyorlar. Ama biz her şeye rağmen bu projeleri de hayata geçirmeye çalışıyoruz.”

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ise, fonlar ve yardımların hükümetin baskısıyla iktidar partisi belediyelerine aktarıldığını söyledi. Odabaşı, şöyle dedi: “Uluslararası finans ve yatırım kuruluşları sadece büyükşehir belediyelerine kaynak aktarabiliyor, onların projelerini destekleyebiliyor. İl ve ilçe belediyeleri bu kaynaklardan ve projelerden finansman kaynaklarından yararlanamıyor. Elektrikli şarj istasyonları kurmak istiyoruz, engellerle karşılaşıyoruz. Elektrikli çöp kamyonları temin etmek istiyoruz. Ağır vergi yükümlülükleriyle karşı karşıya geliyoruz. Buna benzer şekilde iklimle mücadele konusunda mevzuatsal sorunlar var. Nedeni ise tamamen siyasi” dedi.

İktidarı yöneten siyasi partinin içindeki diğer belediyelere verilen yüzlerce kaynak olduğunu aktaran Odabaşı, şunları aktardı: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yardım bütçesinin yüzde 97’sinden fazlası iktidar partisine ait partilerin belediyelerine gidiyor. Türkiye Belediyeler Birliği’nden yapılan yardım keza yine öyle. Dışİşleri Bakanlığı vasıtasıyla dağıtılan AB fonları yine öyle. Yurtdışından gelen BM fonu Türkiye’ye geldiği zaman hükümetin baskısıyla iktidar partisinin belediyelerine gidiyor. Sosyal demokrat belediyeler bunlara rağmen onlara nasıl belediyecilik yapıldığını da yaptıklarıyla gösteriyor.” Haber Merkezi