Covid-19 tedavisi için kullanılmak üzere yapılan testlerde en iyi içeriğe sahip olduğu tahmin edilen remdesivir isimli ilaç üzerinde yapılan testlerle tedavide etkili olmadığı ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü, remdesivir hakkında yüklediği raporu daha sonra kaldırdı

Belge yüklenip kaldırıldı: Koronavirüs tedavisinde DSÖ’nün önerdiği ilaç etkisiz çıktı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisi için kullanılmak üzere yapılan testlerde en iyi içeriğe sahip olduğu tahmin edilen Remdesivir isimli ilaca yapılan ilk tam deneme sonucu çıktı. Sonuçlar Remdesivir'in Koronavirüs tedavisinde etkili olmadığını ortaya koydu.

The Guardian'da yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın da 'umut verici' olarak nitelendirdiği ve dünya genelinde Koronavirüs tedavisi ihtimali nedeniyle stokları tükenen Remdesivir ilacı yapılan tam denemelerde başarıya ulaşamadı.

237 hastanın bazılarına Remdesivir verildi, bazılarına verilmedi. İlacın herhangi bir işe yaramamasının yanı sıra yan etkiler nedeniyle deneme erken durduruldu. 158 hasta Remdesivir ile tedavi edilmeye çalışılırken 79 kişi de placebo etkisinde kaldı. İki grup arasında tedavi sürecinde hiçbir değişiklik görülmedi. Remdesivir alanların yüzde 14'ü, almayanların yüzde 13'ü hayatını kaybetti.

ÜRETİCİ: ERKEN SONA ERDİRİLDİ

İlaç üreticisi Gilead Sciences Inc ise, çalışmanın erken sona erdirilmesi nedeniyle bulguların bir sonuca varmadığını savunuyor.

DSÖ BELGEYİ YÜKLEYİP KALDIRDI

Dünya Sağlık Örgütü, Remdesivir'in tedavide başarısız olduğunu kendi de yayınladı fakat daha sonra kaldırdı. DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic yayımlanan belgenin yanlışlıkla olduğunu, “DSÖ uzmanları tarafından hazırlanan taslak bir belge yanlışlıkla yüklendi ve daha sonra kaldırıldı. Belge şu an geniş bir kontrolden geçiyor ve son hâlinin hazır olmasını bekliyoruz” sözleriyle aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yanlışlıkla yayınlanan taslak belgelere göre, Çin’de yapılan deneyde intravenöz infüzyon yoluyla verilen remdesivir, hastaları iyileştiremedi veya kan dolaşımındaki patojenin varlığını azaltamadı.

İlaç ile ilgili kaldırılan raporda, “Bu araştırmada hastanedeki yetişkin Covid-19 hastalarında remdesivirin klinik ya da virolojik bir faydası olmadı. Remdesivir, 18 hastada (toplam hastaların yüzde 11.6’sında) erken sona erdi çünkü yan etkisi vardı” ifadesi yer aldı.

DSÖ TAVSİYE ETMİŞTİ

Remdesivir Ebola tedavisinde kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de tavsiye ettiği virüsü engelleyen Remdesivir, yeni tip koronavirüse karşı başarı şansı en yüksek görülen adaylardan biriydi.

DSÖ Genel Sekreter Yardımcısı Bruce Aylward, Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada, “Şu an gerçek etkisi olabileceğini düşündüğümüz tek bir ilaç var, o da remdesivir” demişti.

ABD'de yapılan denemelerde ürettiği deneysel ilaç remdesivirin koronavirüs hastaları üzerinde pozitifi etkileri olduğu görüldüğü söylenen Gilead'ın hisseleri bir günde yüzde 16 değer kazanmıştı.

Kaynak: The Guardian, CNN International, DW Türkçe, WHO