YSK’nin, ‘usulsüz seçmen’ ile ‘memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyeleri var’ iddialarının incelenmesi hakkında ilçe seçim kurullarına verdiği beş günlük süre önceki gün doldu. Süreci BirGün’e değerlendiren CHP İstanbul İl Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Doğuşcan Aydın, “Ölülerin, kısıtlıların, hükümlülerin oy kullanmasına ilişkin tüm taramalar gerçekleştirildi. Sonuçları etkileyecek bir durum söz konusu değil. YSK seçimin […]

Belgeler YSK’ye geldi  karar hafta başında

YSK’nin, ‘usulsüz seçmen’ ile ‘memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyeleri var’ iddialarının incelenmesi hakkında ilçe seçim kurullarına verdiği beş günlük süre önceki gün doldu. Süreci BirGün’e değerlendiren CHP İstanbul İl Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Doğuşcan Aydın, “Ölülerin, kısıtlıların, hükümlülerin oy kullanmasına ilişkin tüm taramalar gerçekleştirildi. Sonuçları etkileyecek bir durum söz konusu değil. YSK seçimin iptaline yönelik başvuruyu reddedecektir” dedi.

İlçe seçim kurullarının tamamında YSK’den gelen bilgiler çerçevesinde tespitlerin yapıldığını belirten Aydın, “Ortada seçim sonucunu etkileyecek herhangi bir sonuç yok. Mesela en fazla beş on tane hükümlü oy kullandırılmış. Ölülerde zaten oy kullanan yok. Kısıtlılarda bazı ilçelerde 10 tane çıkmış onlar da ilçe seçim kurullarına bildirim yapmamışlar. Yani toplamda seçim sonucunu etkileyecek herhangi bir durum söz konusu değil” dedi.

Kanuna aykırı bir durum yok

Sandık kurullarına ilişkin incelemelerin de yapıldığını ifade eden Aydın, ‘Memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyeleri’ olduğu iddiasına ilişkin de “Ortada kanuna aykırı bir durum yok” ifadelerini kullandı. Aydın, “Bütün ilçe seçim kurullarında zaten kanun çerçevesinde yetkili atamaları yapmışlar. YSK’nin bununla ilgili daha önce vermiş olduğu kararlar var. Hatta 298 sayılı Kanun’un 23. Maddesi’nin son fıkrasında der ki ‘sen buna uygun olarak görevli bulamazsan, bu görevi yerine getirebilecek uygun kişiler görevlendirilebilirler’. Bankalardan ya da başka kurumlardan görev alan insanlar olabilir. Hem kanuna uygun yapılan bir şeydir hem de YSK’nin bununla ilgili birçok kararı var” diye konuştu.

Sandıklarda görev alacak devlet memuru bulamayınca mecburen başka kurumlardan insanların görevlendirildiğini söyleyen Aydın, “Bugün iktidar partisi eleştiriyor ama kendi kazandıkları belediyelere baktığımızda yine birçok bankadan, belediyeden görev alanlar var. Bu kanunsuz bir şey değil” diyerek sözlerini vurguladı.

Aydın, YSK’nin seçimin iptaline yönelik kararı reddedeceğini düşündüklerini de sözlerine ekleyerek ifadelerini şöyle sürdürdü:

“Recep Tayyip Erdoğan’ın Milletvekili olduğu seçimin iptaline ilişkin kararı örnek gösteriyorlar. Siirt’te AKP, 711 oy farkıyla kaybetmişti ama orada birkaç sandık kurulmamıştı. Bazı sandıklarda da gelenlerin oy kullanması engellenmişti. Yani orada seçmenin iradesini etkileyen bir sandık kurulu hiç oluşturulmamıştı. Toplamda da oradaki sandık kurullarının tamamındaki oy sayısı, aradaki farktan fazla olduğu için seçim iptal olmuştu.

YSK’nin örnek kararları var

Sandıkta görev alanlar kamu görevlisi değil diyorlar. Bir kısmı sözleşmeli öğretmen bir kısmı banka görevlisi bunlar görev almış ama seçmen iradesini etkileyecek sandık teşekkülünü ortadan kaldıracak bir eylemde bulunmamışlar. Hatta bununla ilgili YSK’nin yeni bir kararı daha var. Muhtar azalarının sandıkta olup olmaması gerektiğiyle ilgili sıkıntı vardı. Olmamaları gerekiyordu ama son dakika belli olduğu için bir itiraz yapılmış. YSK, ‘sandık kurulu azasının sandıkta görev almış olmasının sonuca ve seçimin iradesine bir etkisinin olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapamadığım için bununla ilgili değerlendirmeyi reddederim’ diyor.

Sandık kurullarının teşekkülü zaten 2 Mart tarihinde kesinleşti. Bunlara itiraz süresi var bu itiraz süresince itiraz edersin. Ama bu tarih geçtiği için YSK, ‘bunlar zaten incelenmişti’ diyor. Bu durumda seçim iptaline gidemeyecekleri ortada.”

***

PAZARTESİ GÖRÜŞÜLECEK

YSK’nin İstanbul İl Seçim Kurulu ve ilçe seçim kurullarına iddiaları inceleme talebiyle yazdığı yazıda, 21 bin 358 zihinsel engelli, 10 bin 290 taksirli suçlardan hükümlü, 5 bin 287 kasıtlı suçlardan hükümlü, 2 bin 732 kısıtlı seçmen, bin 229 ölen kişi, 236 yerleşim yeri cezaevi olarak görünen tutuklu ve hükümlü nedeniyle kısıtlı seçmen araştırması yapılmasını istedi.

AKP’nin 5 bin 315 kısıtlı seçmenle ilgili de araştırma yapılması isteminin kabul edilmesi üzerine ilçe seçim kurullarının araştıracağı seçmen sayısı 46 bin 447 oldu. Sandık kurulunun oluşumuna ilişkin yapılan itirazlar sonucunda ise ilçe seçim kurullarından 6 bin 539 sandıkta sandık kurulu başkanı ve 13 bin 84 sandıkta sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı iddialarının araştırılması istendi.

İstanbul İlçe Seçim Kurulları’na verilen 5 günlük inceleme süresinin dolmasının ardından 39 ilçe seçim kurulu incelemelerini tamamlayarak değerlendirmelerini YSK’ye gönderdi. YSK’ye bildirimin ardından Büyükçekmece ve Maltepe ile birlikte değerlendirme yapılacak ve YSK, İstanbul seçimlerine dair kararını açıklayacak. YSK’nin tüm ilçe sonuçlarına ilişkin kararı önümüzdeki hafta başında görüşerek, Perşembe gününe kadar karara bağlaması bekleniyor.

***

CHP’den Bahçeli’ye tepki

Devlet Bahçeli’nin yayınladığı bildiride yeniden seçim için YSK’yı zorlamasına ilk tepki CHP’li Haluk Koç’dan geldi. Koç, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Beka beka diye bağıran bir siyasi parti başkanı, aday bile çıkartmadığı İstanbul seçiminin YSK’ya adeta talimat vererek iptalini istiyor. Hukuk önemli değil,ihtiyaca binaen yenilenmeli diyor. DİKKAT; Demokratik süreç meşruiyet dışına çekilmek isteniyor. BAŞARAMAYACAKSINIZ!” dedi