KPSS skandalının ardından 1,5 ay geçti. Ancak soruşturmada yeterli açıklama ve tek bir gözaltı bile olmaması soru işaretlerini devam ettiriyor. Yüz binlerce aday tüm bu belirsizlik içerisinde yarın sınava girecek.

Belirsizliklerin gölgesinde sınav
Fotoğraf: DHA

Kayhan AYHAN

Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavı kitapçığındaki soruların büyük bölümünün seçenekler dahi değiştirilmeden 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavında sorulduğunun ortaya çıkması büyük tepki çekmişti. Emeklerinin çalındığını belirten binlerce aday, CİMER üzerinden şikâyette bulunmuştu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) Twitter hesabından açıklama yapılmış ve iddiaların asılsız olduğu belirtilmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) inceleme talimatı vermişti. DDK, suç duyurusunda bulunmuş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatmıştı. Bu sürecin ardından ÖSYM Başkanlığı görevine atanan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, KPSS’nin iptal edildiğini duyurdu. Yarın yapılacak sınav öncesi ise soruşturmanın ne durumda olduğu belirsiz. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ise 2022 KPSS ile ilgili incelemesini tamamladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, sonuçların 15 güne kadar paylaşılacağını söyledi. Bu süreçte ise adaylar yarın KPSS’ye girecek. Soruşturmada tek bir gözaltı ve tutuklama dahi olmaması ve soruşturma ile ilgili detaylı açıklama yapılmaması adayların kafasındaki soru işaretlerini gidermedi. Tüm bu belirsizlik ve sınava olan güven adaylar arasında tartışılmaya devam ediyor.

***

SORUŞTURMADA NELER OLDU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Yediiklim Yayınevi’ne ait 2 adreste arama gerçekleştirildi. Yayınevinin Kızılay ve Ostim’deki adreslerindeki aramalarda, çok sayıda dijital materyale ve soru örneklerine el konuldu ve incelenmek üzere emniyete götürüldü. Skandalın patlak vermesinin ardından Devlet Denetleme Kurulu, ÖSYM, YÖK, MASAK ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise ayrı ayrı inceleme başlattı. Ancak skandalla ilgili bir gözaltı olmadı. Dikkat çeken başka bir detay ise ÖSYM’ye yönelik herhangi bir adli işlemin yapılmaması oldu. Soruşturma kapsamında MASAK tarafından yayınevi çalışanları ile ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışının incelendiği de belirtildi. Ertelenen sınavlar da inceleme altına alındı. Sınav kitapçıklarının hazır olduğu, bunlarda da çıkmış sorular olup olmadığına bakıldı. Bu kapsamda Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sorularını hazırlayan uzmanlar ile soru komisyonu üyelerinin ifadesine başvuruldu. Benzer soruları soru havuzuna sokan hocaların o soruları nasıl yazdığı da değerlendirildi. Bu süreçte hocaların soruları aklında tutarak bilgisayar ortamına aktarmış olabileceği değerlendirildi. ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavların soru havuzunun yeniden düzenleneceği açıklandı.

***

SINAV YARIN

İptal edilen KPSS’nin ilk oturumu olan 2022-KPSS Lisans Sınavının Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumları yarın, 2022-KPSS Alan Bilgisi oturumları 24-25 Eylül 2022 tarihlerinde, 2022-ÖABT 2 Ekim 2022 tarihinde yapılacak.

***

NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Yetkililer, sınavla ilgili şaibeler olduğunu, sadece Yediiklim değil, başka yayınevleri aracılığıyla da soruların çalınmış ya da kopyalanmış olabileceğini söyledi. 2010 ve 2011 yılında yapılan sınavlarda da şifre ve kopya iddiaları gündeme gelmişti. Geçen nisan ayında yapılan Yabancı Dil Sınavı / 1 Arapça bölümündeki soruların bir kısmının AKDEM Yayınları’yla benzerlik gösterdiği iddia edildi.

***

KAÇ SORU ÇALINDI?

Sınav öncesi sızdırıldığı iddia edilen 20 soru uzman ekiplerce incelenirken, hazırlanan ön raporda 13 şüpheli sorunun olduğu belirlendi. Yapılan incelemede 3 sorunun birebir aynı olduğu, bu soruların cevap şıklarının örtüştüğü de ortaya çıktı. 10 sorunun ise benzerlik gösterdiği belirlendi.