Türkiye Araştırmaları Enstitüsü'nün, 12 Eylül faşist darbesinin 42’nci yılında dijital ortamda hayata geçirdiği Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi, bu akşam Moda Sahnesi’nde faaliyete başlıyor.

Bellek Müzesi, Moda Sahnesi’nde açılıyor

Research Institute on Turkey’nin (Türkiye Araştırmaları Enstitüsü) bir kolektif hafıza çalışması olarak dijital ortamda hayata geçirilen Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi, 12 Eylül 1980 Darbesi’nin 42. yılında İstanbul Moda Sahnesi’nde düzenlenecek açılış etkinliğiyle faaliyete başlayacak.

Dijital müzenin açılış programı kapsamında bu akşam saat 18.00'de sergi, 19.00'da açılış konuşmaları, 20.00-21.30 arası ise resepsiyon düzenlenecek.

Darbe sürecinde insanlığa karşı işlenen suçların kaydını tutarak hak ihlallerini görünür kılmayı amaçlayan Bellek Müzesi, 12 Eylül’den bugüne 42 yıldır devam eden adalet mücadeleleri ve geçmişle yüzleşme pratiklerine Sözlü Tarih, Dava Dosyaları ve Bellek Nesneleri koleksiyonlarını kapsayan bir dijital insan hakları arşiviyle ışık tutuyor.

www.bellekmuzesi.org adresinden erişilebilecek olan Bellek Müzesi koleksiyonlarında, devrimci mücadelenin yükselişinden öğrenci hareketlerine, sendikal örgütlenmeye, kadınların siyasi mücadelesine ve anti-faşist direnişe kadar birçok tanıklığın yanında darbenin kolektif belleği, askeri rejim ve onun hukuk sistemi, insan hakları ihlalleri, adalet mücadelesi, uluslararası dayanışma, cezasızlık, yüzleşme ve hesap sorma pratiklerine dair bilgiler yer alıyor.

bellek-muzesi-moda-sahnesi-nde-aciliyor-1062931-1.