İlansız, belirli şirketlere mektup gönderilerek, davet edilerek gerçekleştirilen, “Belli istekliler arasında” yöntemli ihaleler ile yapılan kamu alımlarında rekora imza atıldı. Kamu, ilk 6 ayda 1,2 milyar TL’lik alım yaptı.

'Belli istekliler arasında ihale' yöntemi ile gerçekleştirilen kamu alımlarında rekor
Fotoğraf: Depophotos

Mustafa BİLDİRCİN

Rekabeti ortadan kaldırdığı ve "Kamu kaynaklarını müteahhitlere aktarma aracı" olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştirilen, "Belli istekliler arasında ihale" yöntemi ile gerçekleştirilen kamu alımlarında rekor kırıldı. 2021 ilk yarısında 408,5 milyon TL’lik alımı belli istekliler arasında düzenlenen ihaleler ile yapan kamu, 2022 yılında bu tutarı 1,2 milyar TL’ye çıkardı.

Ocak-Haziran 2022 dönemine yönelik kamu alımları istatistikleri, “Belli istekliler arasında” gerçekleştirilen ihalelerin tutarında yaşanan rekor artışı gözler önüne serdi. 2022’nin ilk altı ayında 1 milyar 237 milyon 699 bin TL’lik kamu alımı idarelerin belirlediği yükleniciler arasında gerçekleştirilen ihaleler ile yapıldı. Belli istekliler arasında yöntemli ihaleler ile gerçekleştirilen kamu alımlarının tutarı 2021’in ilk yarısına göre 2022’nin ilk yarısında yüzde 28,54 arttı.

Belli istekliler arasında gerçekleştirilen kamu ihalelerine yönelik istatistiklerde, ihalelerin sayısı ve türleri de paylaşıldı. Buna göre, Ocak-Haziran 2022 döneminde, “Belli istekliler arasında” yöntemi ile toplam 53 ihale gerçekleştirildi. İhalelerin üçü yapım işini kapsarken 50 ihale ise danışmanlık hizmet alımı için düzenlendi.

Yapım işleri için belli istekliler arasında ihaleler ile yapılan kamu alımlarının tutarı, 748 milyon 408 bin TL oldu. Kamu, belli istekliler arasında ihaleler ile 489 milyon 291 bin TL’lik de danışmanlık hizmeti aldı. Belli istekliler arasında yöntemi ile gerçekleştirilen kamu alımlarının kamunun toplam harcamasına oranının yüzde 0,68 olduğu bildirildi.

BELLİ İSTEKLİLER ARASINDA İHALE NEDİR?

Belli istekliler arasında ihale yöntemi, “İşin özelliğinin uzmanlık veya yüksek teknoloji gerektirmesi nedeniyle açık ihale usulü ile gerçekleştirilemeyen” işlerde uygulanan, “Ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda yeterli bulunan adayların tamamının veya belli bir sayıda adayın teklif verebildiği” iki aşamalı bir ihale usulüdür. Bu tür ihaleler ilansız, doğrudan doğruya isteklilere mektup gönderilerek teklif toplanarak gerçekleştirilir.