Rosa Luxemburg’un hayatını anlatan "Ben Rosa Luxemburg" oyunu, 25 Mart Cumartesi günü saat 21.00’da, Karşıyaka Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu'nda sahnelenecek.

‘Ben Rosa Luxemburg’ oyunu İzmir seyirciyle buluşuyor

BirGün EGE

Jülide Kural'ın sahneye aktardığı, Rosa Luxemburg'un hayatını konu alan tiyatro oyunu "Ben Rosa Luxemburg" İzmir’de seyirciyle buluşacak.

Rosa Luxemburg’un çocukluğu, gençliği, aşkları, arkadaşlıkları, mektupları ve siyasal mücadele sürecinin anlatıldığı oyun, 25 Mart Cumartesi günü saat 21.00’da, Karşıyaka Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu'nda sahnelenecek.

OYUN HAKKINDA

5 Mart 1871 Polonya’da dünyaya gelen Rosa Luxemburg; henüz küçük bir çocukken geçirdiği kaza sonucu kısa kalmış bacağıyla hayata bir engelli olarak ayrıksı bir yerden merhaba demiştir. Her zaman meraklı bir genç olarak eşit bir dünya kurma hayali onu daha 15 yaşındayken siyasetin içine çekmiştir. Öyle ki üniversite eğitimi için Zürih’e ancak illegal yollardan gitmek zorunda kalmıştır. Üniversitede felsefe, hukuk, siyaset bilimi ve ekonomi okumuştur. O dönem dünyanın çok az ülkesinde kadınların üniversiteye gitme hakkının olduğu düşünülürse, beş dil bilen Rosa ,ekonomi doktorasını da yaparak bir kez daha ayrıksılığını göstermiştir.

Tam da bu dönemde 15 yıl sürecek büyük bir aşkın gelgitlerinde salınırken; zekası, entelektüel birikimi, tutkusu ve olağanüstü hitabet gücü ile Alman Sosyal Demokrat Partisi’nde aktif bir siyasetçi olarak mücadelesini sürdürmüştür. Son derece eril bir alan politik arenada bir kadın olarak bir kez daha kuralları yıkarken, bir yanı doğanın şiirselliği içinde kalmayı özlemiştir hep. Yazmıştır hiç durmadan, kitaplar ve mektuplar mektuplar mektuplar… Defalarca girdiği hapishaneyi mektuplarıyla bir çiçek bahçesine dönüştürmeyi başaran Rosa Luxemburg, anti militarist, savaş ve emperyalizm karşıtı tutumu, işçi sınıfına olan sonsuz inancı ile yaşamı boyunca eşit bir dünya kurma mücadelesinin Kızıl Rosa’sı olarak 48 yaşında katledildiğinde son sözleri şu olmuştur: “Vardım! Varım! Var olacağım!”

ben-rosa-luxemburg-izmir-seyirciyle-bulusuyor-1141945-1.