Bengal Körfezi’nde gözdağı tatbikatı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, Hindistan, Avustralya ve Japonya’dan oluşan ve Quad adıyla bilinen dörtlü ittifak dün Hint Okyanusu’nun kuzeydoğusundaki Bengal Körfezi’nde "Malabar 2021" isimli askeri tatbikatı gerçekleştirdi. Japonya’nın haber ajanslarından Kyodo News’un Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (MSDF) kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, tatbikata ABD donanmasına ait nükleer güçle çalışan uçak gemisi Carl Vinson, bir Avustralya fırkateyni, bir Hindistan destroyeri ve iki Japon gemisi katıldı.

Japonya’da Kabine Baş Sekreter Yardımcısı Kihara Seiji de düzenlediği basın toplantısında, tatbikatın "serbest ve açık Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesi için düzenlendiğini belirtti. Bugün tamamlanacak olan askeri tatbikat, Çin’in Hint-Pasifik bölgesindeki faaliyetleri ve Tayvan’ın hava sahasını ihlallerinden ötürü bölgedeki ülkelerle kriz yaşadığı bir dönemde gerçekleşti. Çin’in bu ayın ilk haftasında Tayvan’ın hava sahasını savaş uçaklarıyla 52 kez ihlal etmesi üzerine bölgedeki gerilim daha da arttı. Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo Cheng, Pekin’le yaşanan gerginliğin son 40 senenin zirvesine çıktığını belirterek Çin’in Tayvan’ı 2025’te tamamen işgal etmeye hazırlandığını iddia etmişti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise geçen hafta yaptığı açıklamada, "Çin ve Tayvan barışçıl bir şekilde birleşmeli, bu Tayvanlı yurttaşlar da dahil tüm Çin ulusunun çıkarınadır. Çin halkının ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmadaki kararlılığını, iradesini ve bu konudaki güçlü yeteneğini kimse küçümsememeli” ifadelerini kullanmıştı.

ÇİN, AVUSTRALYA VE HİNDİSTAN’A TEPKİLİ

Çin’le Avustralya arasında ise geçen ay ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan AUKUS anlaşmasından ötürü kriz patlak vermişti. Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Global Times’ta yayımlanan baş yazıda, "Avustralya ordusu Tayvan Boğazları’nda veya Güney Çin Denizi’nde Halk Kurtuluş Ordusu ile savaştığında, Avustralya’daki askeri hedefler kaçınılmaz olarak Çin füzelerinin hedefi haline gelecektir" tehdidi yer almıştı.

Hindistan ve Çin arasında da sınır anlaşmazlığı nedeniyle tansiyon yüksek. Bu hafta başında iki ülke arasında yapılan sınır güvenliği görüşmeleri sonuçsuz kalmış, Çin Hindistan’ı sınır "makul olmayan taleplerde bulunmak" ile suçlamıştı. Çin Batı Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Long Şaohua, Hindistan’a "Birlikte çalışmak konusundaki samimiyetini ispatlama çağrısı" yaparken Hindistan Kara Kuvvetleri Komutanı Manoj Mukund Naravane ise Çin’in Ladakh bölgesine yaptığı askeri yığınağın "kabul edilemez" boyutlara ulaştığını savunmuştu.