‘Beni kurtarın yoruldum, ümidim gittikçe azalıyor’
Fotoğraf: ANKA

Vücut yüzeyinde oluşan içi sıvı dolu kabarcıkların, zamanla patlayıp açılması ile üzerleri kabuklanan, yaralara sebep olan önemli bir deri hastalığı ile mücadele eden Arzu Yücel, "Yaralarım gittikçe fazlalaşıyor, yardım eden" diyerek yetkililere seslendi.

Maraş'ın Elbistan ilçesinde yaşayan, “büllöz pemfigoid” adı verilen ağır bir cilt hastalığı nedeniyle tüm vücudu içi su dolu kabarcıklar ve yaralarla kaplı olan 47 yaşındaki Arzu Yücel, hastane hastane gezdiğini, ancak her tedavi sonucunda iyileşmeden taburcu edilerek eve gönderildiğini söyledi. Evde sağlıklı olmayan koşullarda hastalığının daha ağırlaştığını belirten Yücel, “Devlet büyüklerime sesleniyorum, beni kurtarsınlar. Çok yoruldum, ümitlerim kesiliyor. Gittikçe yaralarım fazlalaşıyor. İmkanlarımızı kullandık ama olmadı. Beni kurtarsınlar, yardımcı olsunlar bana” dedi.

Yücel, Mart 2022’de, vücudunda alerjik kaşıntı başlaması üzerine hastaneye gitti. MaraşDevlet Hastanesi’nde biyopsi yapılan Yücel’e, nadir bir hastalık olan büllöz pemfigoid teşhisi konuldu. Yücel, vücutta su dolu kabarcıklar oluşmasına ve şiddetli kaşınma sonucu bu kabarcıkların patlayarak tüm vücudunu yaraların kaplamasına neden olan hastalık yüzünden 6 aydır çeşitli hastanelerde tedavi gördü. İyi giden tedavilerin ardından taburcu edilen Yücel’in durumu, kısa bir süre sonra her seferinde daha kötüye gitti.

'YARALARIM ARTIYOR'

Evinde, iltihaplı yaraların akıntılarından korunması için naylon serilen yatağından seslenen Yücel, yetkililere çağrı yaparak, “Bana yardım etmelerini istiyorum. Kurtarmalarını istiyorum, çok yoruldum. Ümitlerim kesiliyor. Gittikçe yaralarım fazlalaşıyor. İmkanlarımızı kullandık ama olmadı. Doktor ilgilenmedi. Devlet büyüklerime sesleniyorum, beni kurtarsınlar, yardımcı olsunlar bana” dedi. Bu süreç içerisinde eşi Yücel’i Malatya, Gaziantep, Mersin gibi farklı illerdeki üniversite hastanelerine ve özel hastanelere götürdüğünü belirten inşaat işçisi Halil Yücel de süreci şöyle özetledi: "Bu süreçte hep kendi imkanlarımı kullandım. Kötü bir binek araba ile gece- gündüz yol giderek, yol gelerek yaptım. Bütün bedenini yara sardı. Şimdi götüreceğim bir yer olmadığı için sesimizi duyurmak istedim. Hastanın durumu ortada, buyurun.” ANKA

***

BÜLLÖZ PEMFİGOİD NEDİR?​

Bülloz pemfigoid, içi su dolu kabarcıklar oluşturan ve bu su dolu kabarcıkların patlayıp açılması ile üzeri kabuklanan nadir görülen bir hastalık. Özellikle 60 üstü yaş grubunda görülen hastalığın, yaşlı nüfusun fazla olduğu Avrupa’da görülme sıklığı bir milyon kişide 10. Genç nüfusun hâkim olduğu Türkiye’de hastalığın görülme sıklığı ise tam olarak bilinmiyor. Hastalık, kadınlarda ve erkeklerde eşit sıklıkta görülüyor.