TESK Başkanı Bendevi Palandöken, petrol fiyatlarındaki düşüşün kullanıcılara da yansıtılması gerektiğini söyleyerek benzinin litre fiyatının 5 liraya, motorinin 4,5 liraya düşmesi gerektiğini söyledi

'Benzin 5 liraya düşmeli'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, petrol fiyatlarındaki tarihi düşüşün pompa fiyatlarına yansıtılması gerektiğini bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, yeni petrol fiyatlarına göre benzinin litre fiyatının 5 liraya, motorinin de 4,5 liraya kadar düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerin Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenledikleri toplantı sonrasında petrol fiyatlarının hızla düştüğüne işaret eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Enflasyon hesaplamasında birçok kalem akaryakıt fiyatlarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Enflasyonu düşürmek için sıkı maliye ve para politikası uyguladığımız bu dönemde petrol fiyatlarındaki düşüş acil olarak pompaya yansıtılmalı. Ülke olarak en büyük ithalatı enerji sektöründe yapıyoruz. Bunun içinde ham petrol ve motorinin payı oldukça yüksek. Petrol fiyatlarındaki düşüş son aylarda cari fazla verdiğimiz ekonomide bu trendin süreceğine işaret ediyor. Dolayısıyla enflasyon düşerken ekonomik büyüme artacak ve dış ticaret açığı da pozitif yönde etkilenecek."

PETROL KRİZİ

Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki petrol üretimi konusundaki anlaşmazlık sonrası düşüşe geçen petrol fiyatları 2016 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerinin anlaşmaya varamamasının ardından Suudi Arabistan nisan ayı kontratlarında ilk etapta 8 dolarlık düşüş gerçekleştirdi. Brent türü ham petrolün varil fiyatı uluslararası piyasada 31.38 dolara kadar geri çekildi.

Pompa fiyatları temek olarak 3 bileşenden oluşuyor. Bunlardan birincisi Uluslararası piyasalardaki petrol fiyatları ikincisi rafinerici, dağıtıcı ve bayilerin marjları üçüncüsü ise vergiler...

Ürün fiyatları uluslararası piyasalarda oluşmaktadır ve sıklıkla değişkenlik gösterir. Dolar cinsinden ürün fiyatı düşerken dolar kuru daha yüksek oranda artıyor ise pompa fiyatı da artabilir.