Benzin ve motorine bu geceden itibaren geçerli olmak üzere zam geldi. Eşel mobil sistem gereği zam pompaya yansımayacak.

Benzine 14, motorine 19 kuruş zam

Benzinin litre fiyatına 14, motorinin litre fiyatına ise 19 kuruş zam geldi. Zamlar pompa fiyatına yansımayacak.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (Epgis) yaptığı açıklamada benzinin litre fiyatının bu geceden itibaren 14 kuruş artacağını bildirdi. Ayrıca motorinde ise litre başına fiyat artışı 19 kuruş olacak. Fiyat artışı eşel mobil sistemi gereği pompa fiyatlarına yansımayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıt fiyatlarındaki haksız kâr artışının önüne geçmek için gizli zam yaptığı tespit edilen akaryakıt dağıtım şirketleri hakkında inceleme başlatmıştı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Kararımızın ardından tavan fiyattan daha aşağı rakamlarda akaryakıt satışı, daha fazla fiyat rekabeti bekliyoruz. Fiyatlarda 17 ila 20 kuruşluk indirimler olacak. Ancak kimse tavan fiyattan bir kuruş pahalı satamayacak” açıklamasını yapmıştı.

AKARYAKITTA EŞEL MOBİL ETKİSİ NEDİR?

Akaryakıt fiyatlarının döviz kurundaki oynaklık nedeniyle çok sık değişimini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanarak, akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasını sağlamaya yönelik bir sistemdir. Örneğin benzin fiyatı 30 kuruş arttığında, benzindeki ÖTV 30 kuruş indirilmek suretiyle benzinin pompa fiyatı sabit tutulmaktadır.