Şimdi, Başbakan beyin de söylediği gibi “Osman Gazi Köprüsü’yle teröre gereken cevabın verildiği”, onlarca insanın ölümü ve yüzlerce insanın yaralanmasına yol açan bir saldırıyla aynı hafta içinde pek sevinçli inşaat açılış törenlerinin yapıldığı bu kıvanç dolu günlerde böyle şeylerden bahsetmek hoş değil tabii, ama “Hatırlatmazsam unuturum” diye şuracığa yazmam gerekiyor: Bu yılın Şubat ayında Ayham Hussein adlı 15 yaşında bir çocuk, Musul’da babasının bakkal dükkânında taşınabilir müzikçalarıyla ‘Batı kökenli pop müzik’ dinlerken IŞİD katilleri tarafından yakalandı. Bu sapkınlar sürüsü arabalarda, toplantılarda, alışveriş mekânlarında vb tüm kamusal alanlarda müzik dinlenmesini yasakladığı için Ayham suç işliyordu, Batı müziği dinlediği için iki kere suçluydu.


Tüm aramalarıma rağmen Ayham’ın o sırada ne dinlediğini, müzik aletine ne olduğunu öğrenemedim. Çocukcağızın bir fotoğrafını da bulamadım, o yüzden Ayham Hussein dendiğinde aklıma sadece Berkin Elvan’ınkine benzer bir yüz geliyor.

Musul’un ünlü Yunus Peygamber Pazarı’ndaki dükkândan sürükleyerek çıkardıkları Ayham için hemen bir şeriat mahkemesi kurdular, idamına karar verdiler, şehrin meydanlarından birinde başını keserek çocuğu öldürdüler.

Belki Musul’da birileri, belki Ayham’ın anacığı IŞİD’e bu desteği kimin verdiğini, o silahları kimin gönderdiğini sormuştur; belki zerre kadar vicdan taşımayan biri çıkıp “Silahları kimin gönderdiğini soruyor. Silahları ben gönderdim ben!” demiştir de biz duymamışızdır köprü inşaatının gürültüsünden… Belki Atatürk Havalimanı’na saldıranların üstündeki bomba ve tüfekler de onun gönderdiklerindendir; gelecek cevabı bilmiyormuş gibi yapıp soralım mı “Kim silahlandırdı bu vahşileri?!” diye? Haziran 2014’ten bu yana IŞİD 10 bin kişiyi idam etmiş; varın gerisini siz hesaplayın hayırsever silah bağışçılarının, kaç kişinin kanına girmiş olabileceğini...
15 yaşındaki çocuğu müzik dinlediği için katleden örgütün sözcüsü “Müzik insanları Allah ve Kuran’ı hatırlamaktan alıkoyduğu, günaha sokup kalpleri çürüttüğü için yasaklandı” şeklinde bir açıklama yaptı. IŞİD denilen bu psikopat katiller sürüsünün en azından bir şarkı için bu fetvayı değiştirmeleri gerekiyor: “Beraber yürüdük biz bu yollarda”... Ahde vefa bunu gerektirir…