İktidarın ikinci adamıyken bir anda ortadan kaybolan Berat Albayrak üç ay sonra yeniden manşetlere çıkarken Erdoğan da damadını yanında istediğini de gösterdi.

Berat Albayrak sahalara dönüyor

Berat Albayrak geçen haftanın en çok konuşulan ismi oldu. Erdoğan’ın yüksek perdeden savunduğu, Sabah ve Yeni Şafak gazetelerinin başarılarını manşetten duyurduğu Albayrak bir anlamda dönüş sinyali de vermiş oldu.

ERDOĞAN İKNA EDİLDİ

Hiç kuşkusuz Berat Albayrak’a bakanlık koltuğunu bıraktıran Erdoğan oldu. Bu kararı almanın da çok kolay olmadığı çık açık. İstifa sonrası yaşananlar süreç içinde yaşanan gerilimi net biçimde ortaya koyuyor. Erdoğan istemeyerek de olsa bir tercihte bulunmak zorunda kaldı. ABD seçim sonuçları, ekonomide durdurulamayan çöküş devam ederken, Erdoğan, parti içerisinde böyle bir değişikliğin hem batı hem de piyasa tarafından istenildiği konusunda ikna edildi. Bu değişiklikten ve sonuçlarından memnun olmadığını her konuşmasında dile getiren Erdoğan, muhalefetin Merkez Bankası eleştirileriyle birlikte.

BAKANLIKTAN ÇOK DAHA FAZLASI

Hem ülke basınında hem de dış basında Berat Albayrak’ın yeniden bakanlık görevine getirileceği konuşulmaya başlandı. Hatta hangi bakanlıkların olabileceğine dair bahisler bile açıldı. Bakanlığı beğenmeyenler Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ya da AKP Genel Başkan Yardımcılığı gibi makamları yazdılar.

Albayrak’ın bu koşullarda bakan olarak kabineye dönemsi çok olası gözükmüyor. Adının dolaşması bile dövizde hareketlenmeye yol açtı. Parti ve Saray’da bir görev için de aynı şey söylemek mümkün. Üstelik hem muhalefet partilerinin hem de parti içerisindeki muhaliflerin gözleri Berat Albayrak’ın üzerindeyken böyle bir atama hiç akıllıca olmayacaktır.

Aldığımız duyumlar Berat Albayrak’ın iki kulvarın dışında bir dönüş planladığı yönünde. Berat Albayrak son 10 yıl içinde önemli bir noktaya geldi. Bu sadece bakanlık ya da damat olmasıyla açıklanabilecek bir pozisyon değil. Hem siyaset hem medya hem de ticaret alanında önemli figürlerden bir durumunda. Dönüş sürecinde bu üç özelliğini sergileyebileceği bir plan üzerinde çalışıyor.

ACELE ATMEDEN HEDEFE KİLİTLENDİ

Berat Albayrak’ın siyasete bildik tarzda dönme noktasında çok acelesi olmadığı görülüyor. İlk etapta bir çeşit PR çalışması yapılacak. Mart ayıyla birlikte söyleşiler ve televizyon programlarında görmeye başlamamız sürpriz olmayacak. Albayrak yurdum insanı olarak aramıza dönecek. Avukatın dediği gibi “aile reisi” olarak bizimle olacak. Gerisi zamanlama işi. Sonrasına dair hem ülke içinde hem de kabinede yaşanacak gelişmelere bağlı olarak adımlarını artıracak ya da yavaşlatacaktır. Ama bir kez daha ortalardan kaybolmayacak.

ERDOĞAN ve ALBAYRAK KOPAMAZ

AKP içinde ikinci adam, genel başkan ya da Erdoğan sonrasıyla ilgili çok fazla konuşulur ve isimler ortaya atılır. Eğer bir gün Erdoğan genel başkanlığı ya da Cumhurbaşkanlığı’nı kendi rızasıyla bırakacaksa buraya talip olacak tek isim Berat Albayrak olacaktır. Bürokraside etkili, medya patronu, ülkeyi yöneten ailenin damadı ve sadece 43 yaşında olan bir politikacıdan söz ediyoruz. Onu gibi bir ismi sürekli ev hapsinde tutmak mümkün değil. Bugün için kendini hatırlatıp sonrası için fırsat kollayacaktır. Tabi öyle bir sonra hem partisi, hem kayınpederi hem de kendisi için kalmışsa.