Bergama’nın Kapukaya Köyü mevkiinde Kayyum ile yönetilen Koza Altın İşletmeleri tarafından yapılması planlanan ‘Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi’ projesiyle ilgili ÇED iptali kararı Danıştay tarafından onaylandı. Karar çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.

Bergama’da kazanan çam ağaçları oldu



BİRGÜN İZMİR

İzmir’in Bergama ilçesinde kayyum ile yönetilen Koza Altın İşletmeleri, Ovacık Altın Madeni tesisine rezerv sağlamak amacıyla fıstık çamı ile ünlü Kozak Yaylası'nda açık maden ocağı açmak için girişimde bulunmuştu.

Mahkeme sunulan bilirkişi raporunu esas alarak ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ hakkında olumlu karar verilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Böylece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın “ÇED Olumlu” kararı geçerliliğini yitirirken, mahkeme yürütmeyi durdurdu. Kararın ardından şirket konuyu Danıştay’a taşındı. Danıştay, ÇED İptali kararının onaylandığını açıkladı.

Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel yaptığı açıklamada, “Bu kararla yüreğimize su serpildi, on yıla yakındır bölge köylüsüyle birlikte Koza Altın'a karşı verdiğimiz mücadele yargı zaferiyle sonuçlanmasından mutlu olduk. Bu kararla Kapukaya'da ki 4543,2 hektarlık orman alanında bulunan 4 bin 325 Kızıl Çam'ın kesilmesini durdurduğumuz gibi zeytinlikleri, tarım alanlarını ve meraları da yok olmaktan kurtardık. Son yerel seçimlerde iş başına gelir gelmez belediyeyi çevre davalarından çeken Hakan Koştu'ya rağmen bu davayı kazandık. Kendisini bir kez daha uyarıyor, bu yanlış kararından dönmesini diliyoruz. Belediyenin asli görevi yörenin doğasını, havasını suyunu korumaktır. Bergama'ya değer katan altın madeni değil, çam ormanlarıyla, havasıyla suyuyla bereketli topraklarımızdır, UNESCO Kültür Mirasımızla taçlanan antik kentimizdir” diye konuştu.