Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun işten çıkardığı 3 kadın işçiyi, Cumhuriyet Halk Partisi önceki dönem İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı ziyaret ederek destek verdi

Bergama’da yaşananlar kurulmak istenilen düzenin göstergesi

BİRGÜN İZMİR

Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun işten çıkardığı 3 kadın işçiyi, Cumhuriyet Halk Partisi önceki dönem İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı ziyaret ederek destek verdi. Akatlı ilk olarak sabah meydana gelen kaza nedeniyle devlet hastanesine gitti.

31 Mart yerel seçimleri sonrası iktidara gelen AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu, kütüphane görevlisini temizlik deposuna, gazeteci ve sosyolog çalışanı otoparka sürmüş, çevre davalarını takip eden belediye avukatları ile sözleşmeyi feshetmişti. Koştu, son olarak belediyeden 3’ü kadın olmak üzere 4 işçiyi işten çıkardı. İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, belediyenin önünde hak arama eylemi yapan 3 kadın çalışanı 4’üncü günlerinde ziyaret etti.

Akatlı’ya Bergama CHP ilçe Başkanı Mehmet Ecevit ile Bergama’nın önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç eşlik etti. Akatlı ilk olarak sabah saatlerinde Bergama’da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybedenler ve yaralananlar için Bergama Devlet Hastanesi’ne uğrayarak başhekimden bilgi aldı. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Yaralılara geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Zeynep Altıok Akatlı daha sonra Bergama Belediyesi önünde 3 kadın işçiyle buluştu. Buluşma sırasında 3 kadın çalışan Nazlı deniz Tan, Gonca Çetin ve Alev Çakır’la buluşan Zeynep Altıok dayanışma mesajı verdi.

“SENDİKALI OLMAK BİR HAKTIR”

Akatlı, “Süreç bizi yanıltmıyor, yaşananlar değişmiyor. AKP İktidarının son dönemde daha da arttırdığı sendikalaşma karşıtı tutum ve bir baskı var. Sendikalı olmak bir haktır. Sendikalı olma hakkını kullanan arkadaşlarımıza bütün AKP’li belediyelerde sendikalarını değiştirmeleri yandaş sendikalara geçmeleri yönünde bir baskı var. İşçilerimize psikolojik şiddet, baskı ve zorlama yapıldığını biliyoruz. İşleriyle tehdit edildiklerini biliyoruz. Daha önce Tariş işçilerinin, Aliağa Belediyesi’nde işten çıkarılan arkadaşlarımızın yanında olduk. Şimdi de Aliağa’dan Bergama’ya bizi şaşırtmayan temel anlayışın, talimatın öngördüğü şekilde davranan belediye başkanlarından bir diğeri harekete geçmiş oldu” dedi.

Akatlı ayrıca; “Arkadaşlarımızın işlerine verimsiz oldukları şeklinde bir bahane ile ilişkilendirerek, haksız bir biçimde işlerine son verildi. Siyasi tercihleri nedeniyle hedef alınıyorlar. Bu arkadaşlarımız işten çıkarılmadan önce sürüldüler, zorla izinleri kullandırıldı, tehdit edilip psikolojik şiddete maruz kaldılar. Ancak hepsine direndiler. Sendikalarını değiştirmedikleri içinde şuanda buradalar. İşçilerin kendi sendikalarını seçmek kişisel haklarıdır. Sendikalı olmak bir suç değildir. Bunu bir suç gibi göstermek, sendikalıları toplumun dışına itmek, sendikalaşmayı kendilerini sorgulayan kitleleri susturma hareketinin bir parçası olarak görmek, AKP iktidarının sistematik olarak sürdürdüğü bir tutum. AKP emekten yana emeğe saygılı bir tutum yerine varmış gibi gösterilen sendikaları meşru göstererek dayatıyor. Sarı sendikalarla demokrasi ve hak temsili varmış algısı yaratılıyor. Tüm sivil toplumu, tüm sendikaları susturarak kendi tek adam iktidarlarını kalıcı kılmak, kimsenin kendilerini sorgulamadığı bir düzen kurmak istiyorlar. Hâlbuki insanları işlerinden atmak yerine hep beraber Bergama’ya hizmet için bir kültür yerleştirmek önemli. Bunu yapmadı. Ancak şunu net olarak bilmelerini isterim. Bizim bu arkadaşlarımız yalnız değillerdir. Haksızlığa uğrayan tüm arkadaşlarımızın her yerde arkasındayız” diye konuştu.