Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 Yılı Yatırım Programı’nda Bergama İZBAN projesine yer verilmedi.

Bergama İZBAN hattı bilinmeze döndü

BirGün EGE

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Yatırım Programı’nda Bergama İZBAN projesi yer almadı. İlk olarak 2018’de yapım ihalesi gerçekleştirilen demiryolu hattında, ihaleyi alan firma bir süre sonra projeden çekildi. Kördüğüme dönen Bergama İZBAN hattı bu yıl da tamamlanmayacak.


İZBAN’ı Aliağa’dan Bergama’ya uzatacak 52 kilometrelik hatta İzmir Büyükşehir Belediyesi 8 istasyon, 11 karayolu üst geçidi, 23 menfez tipi karayolu alt geçidi yapmak için hazırlıklarını bitirmiş TCDD’nin hat üzerindeki kamulaştırma ile ilgili çalışmaları tamamlaması bekleniyordu.

BirGün’e konuşan CHP Bergama Belediyesi Meclis Üyesi Ali Bor, “Bergama’ya kadar ve hatta her seçim döneminde AKP’li siyasetçilerin vaatleri arasında söylendiği şekliyle Kınık ilçesine kadar uzanması öngörülen İZBAN hattının Aliağa’dan sonraki güzergâhında yıllar geçmiş olmasına rağmen hâlâ en ufak bir ilerleme kaydedilmedi. Büyükşehir belediyesi kendi sorumluluğundaki durakların projelerini hazırlamış olmasına karşın 2021 yılında devlet bütçesinden 1000 TL gibi bir hayatın olağan akışına karşı olan bir bütçe ayrıldı” dedi.

İZBAN için bütçe ayrılmamasının hayal kırıklığı yarattığını vurgulayan Bor, “Üstelik Mart 2019 yerel seçimleriyle AKP yönetimine geçen Bergama Belediyesi’nin mevcut başkanı, göreve geldiğinden bu yana geçen 3 yılda belediyenin öz kaynakları ile bir tane bile yatırım yapmamışken, her fırsatta merkezi hükümet yatırımlarının Bergama’ya geleceğini vaat ediyor. Sonuç olarak; toplu taşıma yatırımı olması sebebi ile siyaset üstü olması gereken fakat AK Partili siyasetçilerin sadece seçimlerde hatırladığı İZBAN’dan başta Bergama’nın ve ayrıca Dikili ve Kınık’ın mahrum bırakılması, bu yönetememe hali ile Bergama’nın bu şekilde cezalandırılıyor olması kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.