Koronavirüsün büyük darbe vurduğu İtalya’da, nerede hata yapıldığı tartışılıyor. ‘Virüsün merkezi’ olan Bergamo kentinin Belediye Başkanı Gori, “Geç kaldık. İnsanları hastaneye dahi taşıyamıyoruz” diyor

Bergamo Belediye Başkanı Giorgio Gori: Daha hızlı reaksiyon vermemiz gerekirdi

(Der Spigel'den Frank Hornig, geçtiğimiz günlerde İtalya'nın koronavirüsten en fazla etkilenen kenti Bergamo'nun Belediye Başkanı Giorgio Gori ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu önemli söyleşiyi okurlarımız için Türkçeye çevirdik.)

Bergamo koronavirüs krizinin Avrupa'daki merkez üssü. Yaklaşık 400 kişi orada hayatını kaybetti. Sosyal Demokrat Belediye Başkanı Giorgio Gori 59 yaşında, 120 bin nüfuslu Milano yakınlarındaki şehirde dünyaya gelmiş. 2014 yılında belediye başkanı seçilene dek gazetecilik yapmış. Bergamo'nun yaşadığı krizin kaldırabileceğinin çok üzerinde olduğunu söylüyor.

>> Sayın Başkan, Bergamo’daki aktüel durum nedir?

Son derece kritik. Hasta sayısı giderek artıyor. Ne yazık ki, bakıma muhtaç birçok insan salgın nedeniyle ölüyor.

>> Buna karşılık ne yapıyorsunuz?

Çabalarımızın merkezinde hastanelerimiz yer alıyor. Bu hafta içinde 100 kişilik yeni bir yoğun bakım ünitesi kurabildik. Korona ile mücadele için bütün uzmanlık alanlarında sağlık çalışanı desteği için çağrı yaptık. Bizim şehrimizde ve Lombardiya'da aslında işleyen mükemmel bir sağlık sistemi vardı. Fakat bu koşullar altında her şey çok zor.

SİPERDE SAVAŞIR GİBİ...

>> Kliniklerde durum nedir?

Çalışanların anlattıkları son derece şok edici, adeta bir siperde savaşır gibi, gece gündüz uykusuz görev yapıyorlar. Ne yazık ki birçoğuna virüs bulaşmış durumda, birçoğu çalışamaz durumda hasta ve evlerine dönmek zorunda kaldılar. Bunun yanı sıra yeterince maskemiz, koruyucu gözlüklerimiz yok. En önemlisi oksijen cihazı ve benzeri yoğun bakım malzemesi ihtiyacımız söz konusu. Bu nedenle İtalyan sağlık sitemine, sivil insiyatiflere ve uluslararası topluma acil durum çağrısı yaptık. Başka ülkelerden yardım almaya başladık. Ama yardım edemeyeceğimiz o kadar çok yaşlı insan var ki, onları hastaneye dahi taşıyamıyoruz.

>> Kimlerin oksijen cihazi desteği alabileceğine dair kriterleriniz nedir?

Başka kronik rahatsızlıkları dolayısıyla oksijen desteğinin sunulmadığı birkaç hastaya tanık oldum. Maalesef bu Lombardiya bölgesinin birçok noktasında da oldu ama bu kesin bir kural değil. Aslında herkese yardım edilmeli.

>> Lombardiya bu problem ile uzun süre yalnız başına mı bırakıldı?

Avrupa’da bu acil durumla yüzleşmek zorunda kalan ilk biz olduk. Başlangıçta bazı karışıklıklar yaşadık. Fakat şu anda hükümet, bölge yönetimleri ve belediyeler arasındaki işbirliğinin yürüdüğüne inanıyorum.

>> Daha önceden önlemler almak suretiyle koronavirüsü engellemek ya da etkisini azaltmak mümkün müydü?

Daha hızlı reaksiyon gösterebilmek mümkündü. Örneğin Bergamo bölgesinde Valle Seriana’da bir kırmızı bölge kurulabilirdi, kurulmalıydı. Bunu talep ettik. Komşu Alzono Hastahanesi’nde çok sayıda korona vakası olduğu açıktı. Tıpkı Codogno Hastahanesi benzeri nedenle 23 Şubat’ta 50 bin kişilik şehrin kızıl bölge ilan edilmesi gibi, fakat bizde bu yapılmadı. Hükümetin Lombardiya ve kuzeydeki diğer 14 bölgesinde karantina uygulaması kararının alınması birkaç gün sürdü.

Yurttaşların durumun ciddiyetini kavramaları için nasıl bir ön hazırlık yaptınız?

Başlangıçta alınan basit önlemlerin ve bunlara bağlı kalmanın yeterli olacağını düşündük. İnsanlarin bir parça dikkatli davranmaları, örneğin 1 metre mesafe bırakmaları gibi önlemler ile birlikte gündelik yaşamın devam edebileceğini düşündük. Bunun yetersiz olduğunu daha ciddi tedbirlerin gerektiğini kısa bir süre sonra anladık. İçişleri Bakanı’yla yaptığımız son görüşmede de bunları kararlaştırdık.

İNSANLAR DIŞARIDAYDI

Bergamo sakinleri yeni kuralları nasıl karşıladılar?

Genelde olumlu. Fakat bir hafta sonra, hiç kimsenin dışarda olmaması gerekirken iki şey beni gerçekten sinirlendirdi: Gündelik ihtiyaçlar için tekel bayi türünden dükkânları açık bırakmıştık. Buralarda şans oyunları oynanıyordu ve birçok yaşlı vatandaş can sıkıntısıyla buralara akın etti. Şans oyunlarına yasak getirdik. Bir de kullanıma açık ücretsiz intRenet olan yerlerde insanlar birikmeye başladı. Bu tip mekânlar için internet paylaşımını yasakladık. Kurallara uyulmasının ve evlerde kalınmasının sorumluluğu yurttaşlarımıza ait, umarım bu yeterince anlaşılmıştır.

Bundan sonrası nasıl devam edecek?

Önemli olan kararlılığımızı korumamız ve vatandaşlar olarak kurallara uymalıyız. Kişisel fikrim önlemlerin sertleşmesi yönünde. Hâlâ birçok endüstriyel işletme faaliyetine devam ediyor. En azından Lombardiya’da temel gıda madddeleri ve enerji sektörü dışında ki bütün işletmeler kapatılabilir. Elbette sağlık malzemeleri üreten firmalar, çünkü birçok malzemeye ihtiyacımız var.

>> Belediye başkanı olarak koşulların katlanılabilir olması için neler yapacaksınız?

Şu anda tehdit altında olan çok sayıda yalnız yaşayan yurtdaşımızın desteğe ihtiyacı var. Şehir idaresinde çalışanlara ek olarak 500 kadar gönüllü ile alışveriş gibi gündelik ihtiyaçlarına yanıt üretiyoruz. Bunun dışında başka kücük insiyatifler kurduk, örneğin sosyal medya üzerinden kütüphane çalışanlarımız çocuklara masallar okuyor. Her yurttaşımızdan özellikle yaşlılar ile gün içerisinde telefon görüşmeleri yapmaları suretiyle bir nebze sosyalleşmelerini sağlamak gibi. Yüzlerce kişinin evlerine yemek gönderiyoruz. Kimse yalnız kalmamalı.

>> Sizce bu salgın en yüksek noktaya ne zaman ulaşacak?

Bilemiyorum, bu konuda son derece dikkatliyim. Enfekte olmuş birçok kişinin semptomlar taşımadığını bu yüzden kayıt altına alamadığımızı biliyoruz. Bunun dışında evde yüksek ateşi olan birçok hasta test olmadığı için istatistiklerde de yer almıyor. Evde yaşamını kaybeden yaşlı yurttaşlarımızın virüs nedeniyle mi öldüğünü bilemiyoruz.

HERKES CİDDİYE ALMALI

>> Haftalar süren koronavirüs krizinden çıkardığınız sonuç nedir?

Maalesef İtalya başka ülkeler için önemli bir model. Şimdi herkes bu durumu ciddiye almalı, meseleyi görmezden gelme ya da gerekli önlemleri ertelemeyi düsünmeden ciddi önlemler alınmalı, bizde ki gibi geç kalmamalı. Bazılarının bahsettiği sözde toplumsal bağışıklık fantasizisine değinmek bile istemiyorum.

>> İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan bahsediyorsunuz.

Şimdi bar ve meyhanelerini kapatmaya başladılar. Umarım deneyimlerimiz başkalarına örnek olur.

>> Belediye başkanlarına somut önerileriniz nedir?

Salgının yayılmasından korkmaları gerekir. Zamanları varken kullansınlar.

Kaynak: Der Spiegel
Çeviri: Gencay Sözüdogru