Berkin Elvan davasında deliller karartılıyor

ZEYNEP KURAY

Okmeydanı’nda polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu öldürülen Berkin Elvan davasında 9. duruşma dün görüldü. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık polis Fatih Dalgalı Van’dan SEGBİS aracılığıyla katıldı. Duruşmaya Elvan Ailesi, milletvekilleri ve yurttaşlar katıldı.

DELİLLER KARARTILIYOR
5 yıllık davada, olay günü Okmeydanı’ndaki görüntülerin, polislerin grup şefi Yusuf Uyanık’a izlettirilmediği duruşma sırasındaki beyanlarıyla ortaya çıktı. Elvan Ailesi’nun avukatı Can Atalay, bu beyanın, dönemin İçişçileri Bakanı ve siyasi iktidarın delil kararttığının açık kanıtı olduğunu vurguladı. Atalay, “ Ya Uyanık, görüntülerde sanık polis Dalgalı’yı teşhis etti ya da görüntüler kendisine gerçekten izletilmedi” dedi.

“FİŞEKLER ZİMMETSİZDİ”
Tanık polis Davut Arslan, olay günü Okmeydanı’nda değil bir başka birimde görev yaptığını belirterek sanık Fatih Dalgalı’yı tanımadığını iddia etti. Biber gazı fişeğini eğitimde gördükleri gibi 45 derece açıyla kullandıklarını öne süren Arslan, “Ayaklara zarar verebileceği için tüfeği yere doğru ateşlemiyorduk” dedi. Elvan Ailesi’nin avukatı Çiğdem Akbulut’un, “ O gün gaz fişeklerini depodan zimmetle mi aldınız?” sorusuna; Arslan, “Hayır mühimmatımız bittiği için zimmetli almadık, çok yoğunduk” yanıtınıverdi.

Tanık polis Saltuk Seki ise olay günü görevli grup şeflerini vs. hatırlayamadığını söyledi. Tanık polis Taner Yirik ise sanık Dalgalı “Ya abim” diye hitap etti. Mahkeme Başkanı’nın, “Daha önce ifade verdiniz mi?” sorusu üzerine Yirik, “Çevik kuvvette ifade verdik. Bu ifade abimiz hakkında idari soruşturma olduğu için alınmış olabilir” dedi.

Avukat Çiğdem Akbulut, “Dalgalı’nın tutuklamasını, Adli Tıp Kurumu’ndan olumsuz rapor verileceği de göz önünde bulundurularak, Ulusal Kriminal Büro’ya gönderilmesini istiyoruz” dedi. Mahkeme heyeti, sanık polisin tutuklanması talebini reddetti.

Duruşma 23 Ocak 2019 saat 10.00’a ertelendi.