Gezi Direnişi sırasında ekmek almaya giderken başından gaz fişeğiyle vurulan ve 11 Mart'ta yaşamını yitiren Berkin Elvan, katledilişinin 7. yılında mezarı başında anıldı.

Berkin Elvan mezarı başında anıldı

HABER MERKEZİ

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’nda başına polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesinin ardından aylarca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan ölümünün 7’nci yılında anıldı. 11 Mart 2014’te hayatını kaybeden Berkin için bugün Şişli Feriköy Mezarlığı’ndaki mezarı başında tören yapıldı.

Ailenin çağrısı üzerine yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve çok sayıda kişi katıldı.

Mezarlık girişinde Berkin’in ablası Özge Elvan’a polisler tarafından üst araması yapıldığı sırada baba Sami Elvan, "Sabahtan beri takip ediliyoruz. Kirli ellerinizi çocuklarıma sürmeyin" diyerek tepki gösterdi. Kitle daha sonra Elvan’ın mezarı başına gitti.

Anne Gülsüm Elvan, 7 yıldır sürdürdükleri adalet mücadelesinde hiçbir şekilde adalet göremediklerini vurgulayarak, “Olmayan bir adaletin peşinden koşuyoruz” dedi.

berkin-elvan-mezari-basinda-anildi-851319-1.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

berkin-elvan-mezari-basinda-anildi-851315-1.

Fotoğraf: Meltem Akyol-Evrensel

“BU HALKIN SİZDEN ÇEKTİĞİ NEDİR?”

Ardından konuşan baba Sami Elvan, kendileri gibi Türkiye'de acı çeken binlerce aile olduğu söyledi.

Baba Elvan, "Benim çocuğumu 14'ünde vurdular, başka çocuklar ölmesin. Bugün bir polis yargılanıyor, ama asıl azmettiriciler bu ülkede bir eli yağda bir balda, beyaz çay içerek yaşıyor. 14 yaşındaki çocuğu 'terörist' ilan etti bu kişi. Bu hangi kitapta yazıyor" diye sordu.

Yargılanan sanık polis Fatih D.’nin eşinin hamile olduğunu ilk duruşmada öğrendiklerini söyleyen Sami Elvan, "Umarım onun çocuğunu tırnağına zarar gelmez. Ama çocuğunun gözüne bakarak bize yaşatılanları sorgulamasını isterim" dedi.

Sami Elvan devamında şunları söyledi:

"Her gün sosyal medyada bize, çocuklarımıza, insanların annesine, babasına yapılmayacak hakaretler yapanlar serbest, katiller serbest. Benim kızım daha 15-20 gün önce sokak ortasında gözaltına alındı. Nedir sizden çektiğimiz, bu halkın sizden çektiği nedir! Ben kime ne yapmışım, benim çocuğum kimin hakkını yemiş, hangi ayakkabı kutusuna para koymuş? Kendilerine yönelik en ufak bir şeyde dava açanlar neredeler?"

8 YILDA NELER YAŞANDI?

Berkin’in 8 yıl önce vurulduğunu hatırlatan Baba Sami Elvan, adaletsizlikle geçen yılları anlattı. Sıkıntılı zamanlar geçirdiklerini söyleyen Baba Elvan, “Yaşasaydı 22 yaşında olacaktı. Unutturmaya çalışıyorlar ama biz unutmayacağız. Adalet arayışımız hâlâ devam ediyor ama adalet diye bir şey yok. Oğlumuz için yine ‘Adalet’ diye haykıracağız. Hukuk arayışımızı da devam ettireceğiz” dedi. Her günün çok zor geçtiğini dile getiren Elvan, yıllardır süren davaya ilişkin de “Mahkeme heyeti değişti. Mahkeme heyeti davayı 18 Haziran’a atadı. 18 Haziran’da yine görevimizi yerine getireceğiz. Umarız adil bir karar verirler” diye konuştu. Berkin’in öldürülmesine ilişkin polis Fatih D.’nin yargılandığı davanın ise önceki duruşmasında mahkeme heyeti değiştirilmişti. Dava 18 Haziran’a ertelenmişti.

Kaynak: Evrensel, MA