AYM, Berkin Elvan’ın cenazesi sonrası yapılan polis müdahalesi sırasında yaralanan Hasan Fırat'a karşı, kolluk kuvettlerinin "kötü muamale yasağını" ihlal ettiğine karar verdi. AYM, Fırat'a 10 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti

Berkin'in cenazesinde yaralanan yurttaşa tazminat

BirGün ANKARA

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı direnişi sırasında yaralanan ve sonrasında yaşamını yitiren Berkin Elvan’nın 2014 yılındaki cenaze töreninin ardından Taksim’e yürümek isteyenlere karşı yapılan polis müdahalesini hak ihlali olarak değerlendirdi.

15 yaşındayken polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucunda yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın cenazenin ardından Taksim'e kadar yürümek isteyen gruba müdahale eden polis, Hasan Fırat'ı sırtından, başından ve bacağından plastik mermilerle yaraladı. Fırat, sağlık raporu alarak olayla ilgili dönemin Başbakanı, İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü hakkında soruşturma talebinde bulundu. Fırat ayrıca "orantısız müdahale" eden polislerden de şikayetçi oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatan savcılık ise takipsizlik kararı verdi.

Fırat, bu karara yönelik itirazının da reddedilmesinin ardından biber gazı ve plastik mermi kullanıldığı için yaşamının tehlikeye sokulduğunu, olayla ilgili soruşturmanın etkin olarak yürütülmediğini ve delillerin toplanmadığını ifade ederek AYM'ye başvurdu. Fırat, olay yerinde bulunan beş TOMA'nın dördünün kamerasının bozuk olduğu gerekçesiyle yeterli delililin toplanmadığını vurgulayarak yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının da ihlal edildiğini ifade etti.

BAKANLIK KARGAŞA VE KAOSA BAĞLADI

AYM'ye soruşturmayla ilgili bir yanıt gönderen Adalet Bakanlığı, Fırat'ın plastik mermiler nedeniyle değil müdahale sonrasında oluşan kargaşa ve panik ortamı yüzünden yaralandığını öne sürdü.

SORUŞTURMANIN BAĞIMSIZLIĞI VE TARAFSIZLIĞI GÖLGELENDİ

Karar için toplanan AYM, doktor raporuna rağmen soruşturmanın uzun süre başlamamasını gerekçe göstererek, kamu makamlarının hareketsiz kalmasını kabul edilemez buldu. Yüksek Mahkeme, kötü muamelenin neden kaynaklandığının araştırılması konusunda da yeterli çabanın gösterilmediğini ve polis memurlarının ifadelerinin dahi alınmadığını belirterek Anayasa'da güvence altına alınan kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi ve Fırat'a 10 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.