Berkin soruşturmasındaki gizlilik kararının sebebi: Katilin itibarı zedelenmesin

CAN UĞUR / @canugur1987

Gezi Direnişi sürecinde polislerin attığı gaz fişeği ile başından vurularak yaşamını yitiren Berkin Elvan’ı vuran polisin ifadesinin 998 gün sonra BirGün’ün manşetten verdiği “katil” polisi tanıyoruz haberinin ardından yeniden alındığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili yürütülen soruşturmaya gizlilik kararı konulurken verilen kararda dikkat çekici ifadeler yer alıyor. BirGün’ün ulaştığı tutanaklarda Berkin’i vuran polis Emin Y.’nin ‘itibarı zedelenmesin’ diye soruşturmaya gizlilik kararı konmuş.

Tutanaktaki ifadeye göre Emin Y., 9 Mart'ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda alınan ifadesinde olay tarihinde kalkanı olarak görev yaptığını belirterek kendini şöyle savundu: "Kasım 2011'de İstanbul'a geldim. İlk görev yerimdi. Bu nedenle olay yerini tam olarak hatırlamıyorum. Olay gününü de hatırlamıyorum. Çünkü o tarihte Gezi olayları nedeniyle birçok yerde görevliydim. Sertifikam olmadığı için gaz tüfeği kullanmadım"

Bu eylem sayesinde…

Öte yandan, Elvan'ın ailesinin avukatları 62 gündür Berkin’in vurulduğu Okmeydan'ndaki sokakta kurdukları çadırda sürdürülen açlık grevini bugün sonlandırdı. Halkın hukuk Bürosu avukatlarından Oya Aslan bu eylem sayesinde dosyada ilerleme sağlandığını ve polisin ifadesinin alındığını anlattı. Açıklama öncesi ve sonrasında vatandaşlara bin ekmek dağıtıldı.

BirGün ortaya çıkarmıştı

berkin-sorusturmasindaki-gizlilik-kararinin-sebebi-katilin-itibari-zedelenmesin-120071-1.

Berkin Elvan’ı vuran polisin Emin Y. olduğunu BirGün önceki gün, 9 Mart Çarşamba günü ortaya çıkarmıştı. Bir gün sonra ise Emin Y.’nin sorgusunda kendi görüntülerini izleyip olayı yalanladığını kamuoyuyla paylaşmıştı.

berkin-sorusturmasindaki-gizlilik-kararinin-sebebi-katilin-itibari-zedelenmesin-120068-1.

berkin-sorusturmasindaki-gizlilik-kararinin-sebebi-katilin-itibari-zedelenmesin-120070-1.

berkin-sorusturmasindaki-gizlilik-kararinin-sebebi-katilin-itibari-zedelenmesin-120069-1.