Berkin Elvan'ın Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı'ndaki evinden ekmek almaya giderken polis Fatih Dalgalı'nın attığı gaz fişeği ile vurulmasının üzerinden 7 yıl geçti. Ailesinin ve hak savunucularının adalet arayışı sürüyor

Berkin vurulalı 7 yıl oldu, katili açıklanmadı

HABER MERKEZİ

Berkin Elvan 7 yıl önce bugün gezi direnişi sırasında Okmeydanı'ndaki evinden ekmek almaya giderken polisin attığı gaz fişeğinin kafasına gelmesiyle ağır yaralandı. 269 gün yoğun bakımda kaldı, 45 kilodan 16 kiloya düştü, 11 Mart 2014 07.00'de, 15 yaşında yaşamını yitirdi. Aradan geçen 7 yılda ailesi ve hak savunucuları adaletin peşinden koşmaya devam ediyor. Bugüne kadar 15'ten fazla dava görüldü ancak katili hâlâ açıklanmadı. Sanık polis Fatih Dalgalı ile tutuksuz yargılanıyor.

Berkin'in ailesi, vurulmasının 7'nci yılında yaptığı açıklamada, "7 yıl geçti. Geçen zaman yaralarımızı sarmadı. Başka çocukların öldürülmemesini istedik, kör kurşunların hedefinde çocuklar oldu. Berkin’in yaşayamadığı çocukluğu bütün çocukların yaşamasını istiyoruz. Berkin için adalet istiyoruz. Özlemle oğul…" ifadelerini kullandı.

7 YIL GEÇTİ ADALET GELMEDİ

Berkin’i katleden polis memuru Fatih Dalgalı hakkındaki iddianame üç buçuk yıl sonra hazırlandı. Dalgalı'nın ‘olası kasıtla öldürmek’ suçundan cezalandırılması istendi. Mahkeme başkanı davanın yüzde 80-90’ının bittiğini söyledi. Dava kapsamında pek çok kez bilirkişi raporu istendi. Olay anının görüntülerindeki kişinin ZET tüfeği kullanımında yönetmeliklere, talimatlara aykırı hareket edip etmediği hususunda İzmir Foça Jandarma Okulu Komutanlığında görevli gaz tüfeği eğitmenleri tarafından hazırlanan raporun sonucu mahkemeye sunuldu. Raporda, polisin biber gazı silahı kullanmada eğitimli olduğu ve ‘kanuni sınırların bilincinde hareket ettiği’, uygulamadan doğacak hukuki boyutları yorumlayacak seviyede personel olduğunun anlaşıldığı, nişan alıp almadığının tespit edilemediği ve bu konudaki gerçeği ‘ancak polisin kendisinin bileceği’ sonucuna varıldı. Mahkeme heyetinin talep ettiği hususlarda rapor içeriği gelmediği için bilirkişi raporu ve dosya Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Adli Tıp Kurumu ise “görev kapsamımızda değil” diyerek dosyayı mahkemeye iade etti.

Sanık Dalgalı'nın tutuksuz yargılandığı davada 15’ten fazla duruşma gerçekleştirilirken bir sonraki celse 23 Eylül’de görülecek.

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI UNUTMADI

Berkin Elvan, vurulduğu günün 7'nci yılında sosyal medyada da #BerkinElvan hashtag'iyle anılıyor. İşte sosyal medya kullanıcıları ve Gezi Aileleri tarafından yapılan paylaşımların bazıları: