Berlin Bavul Kültür, Newroz kutlaması ve ırkçılığa karşı mücadele etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte, Almanya'da yıllardır verilen mücadeleye rağmen ırkçı saldırıların ve kurumsal ırkçılığın hız kesmediği vurgulandı.

Berlin Bavul Kültür'den Newroz kutlaması: Irkçılığa karşı mücadeleye vurgu yapıldı

BirGün/BERLİN

Berlin Bavul Kültür, Newroz kutlaması ve ırkçılığa karşı mücadele etkinliği düzenledi.

Kültür, sanat, politik ve sosyal etkinlikler merkezi Berlin Bavul'da gerçekleşen ırkçılıkla mücadele günü etkinliğinde Almanya’da 1990 yılından bugüne kadar 200’ün üzerinde insanın ırkçı saldırılarda yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

Etkinlikte gerçekleşen sunumda "Bu saldırıların bazıları sokaklarda gerçekleşirken bazıları Hoyeswerda, Möln, Solingen gibi binalar ateşe verilerek ya da Oury Jalloh gibi gözaltında tutulduğu polis karakolunda yakılmasıyla oluştu. Halle ve Hanau’daki katliamlarla bu saldırılar süregeldi. Bütün bu saldırılara rağmen Irkçı ve ayrımcı saldırılara karşısında tepkiler her geçen gün büyüyor. Başta ırkçılığa maruz kalan kesimler ile antifaşist kurum ve kuruluşlar yanyana gelerek örgütlü mücadele ağlarını örmeliyiz" denildi.

Yapılan sunumlar sonrasında her hafta düzenli olarak yapılan müzik atölyesinde bir Newroz şarkısı üzerinde çalışılarak seslendirildi. Etkinlik atölyenin bitiminde Bavul’un bahçesinde yakılan Newroz ateşi çevresinde davul ve diğer enstrümanlar eşliğnde halaylar çekilerek devam etti.

berlin-bavul-kultur-den-newroz-kutlamasi-irkciliga-karsi-mucadeleye-vurgu-yapildi-1141103-1.

Almanya'da, resmi rakamlara göre 2021 yılında kayıtlara geçen sağcı şiddet eylem sayısı 21 bin 964 olarak açıklanmıştı.

Birleşmiş Milletler, 1966 yılında aldığı bir kararla 21 Mart'ı, "Uluslararası ırkçılığa karşı gün" olarak ilan etmişti. BM "21 Mart, Uluslararası ırkçılığa karşı gün" kararını, ırkçılığa daha çok dikkat çekmek amacıyla 1979 yılında "Irkçılığa karşı uluslararası mücadele haftası" olarak genişletti.

NEDEN 21 MART?

21 Mart 1960 tarihinde Güney Afrika apartheid yönetiminin uyguladığı ağır ırkçı ve ayrımcı politikaları protesto için Sharpeville kentinde 20 bin kişi biraraya geldi. Barışçıl protesto gösterisi düzenleyen kitlenin üzerine ateş açıldı. Bu saldırıda resmi rakamlara göre, 8'i kadın ve 10'u çocuk olmak üzere 69 kişi yaşamını yitirdi, 31'i kadın, 19'u çocuk olmak üzere 180’in üzerinde insan yaralandı. Bunların büyük bölümü kaçmaya çalışırken vuruldu. Yaşanan bu insanlık dışı olaya dikkat çekmek bir daha böyle olayların yaşanmaması için mücadele etmek gerektiğinin bilince taşınması için katliamın yapıldığı tarih olan 21 Mart ırkçılığa karşı uluslararası mücadele günü olarak kabul edildi.

21 MART DÜNYA NEWROZ GÜNÜ

Birleşmiş Milletler, 2010 yılında aldığı kararla Newroz'u da 21 Mart, Dünya Newroz Günü olarak ilan etti. Bilindiği gibi Newroz Dünya‘da çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl, doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak kabul ediliyor. Newroz , İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil ediyor. İran'ında, bir şenlik havasında kutlanırken , Zerdüştlük, ve Bahailer için kutsal bir gün ve tatil olarak kutlanır. Newroz Kürtlerde Newroz baharın müjdecisi olmasının yanısıra, efsanedeki Demirci Kawa’nın Dehak adlı hükümdarın zülmüne karşı isyanına dayanır. Zulme karşı mücadele günü olarak anlam kazanır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.