Berlin'de Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının çağrısıyla düzenlenen kayyum protestoları devam ediyor. Tarihi Humboldt Üniversitesi önünde düzenlenen etkinlikte Barış Bildirisi imzacısı, akademisyen Muzaffer Kaya, "Türkiye'nin demokrasiyle imtihanı" konulu ders verdi.

Berlin’de Boğaziçi kayyumuna ders

BİRGÜN/ BERLİN

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanmasına tepkiler yurtdışında da sürüyor. Almanya'nın başkenti Berlin'in köklü üniversitelerinden Humboldt Üniversitesi önünde düzenlenen eylemde "Barış İçin Akademisyenler" bildirisine imza attığı gerekçesiyle Türkiye’de tutuklanan, ardından Almanya’da çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak dersler veren Muzaffer Kaya, demokrasi konulu sunum yaptı.

Kendisi de Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Muzaffer Kaya‚ "Türkiye’nin demokrasiyle imtihanı" konulu sunumunda geçmişten günümüze Türkiye’de demokrasi adına yaşanan gelişmeleri ele aldı. Eylemdeki dövizlerde, yazışmalarında tırnak işaretini kullanmasını bilmeyen kayyum rektöre göndermeler de dikkat çekti.

'İNTİHAL OLAYI, REKTÖR OLAMAYACAĞINI GÖSTERDİ'

Etkinlikte yapılan açıklamada, üniversitelerin bilim üreten alanlar olarak kalmasının tek yolunun baskıdan uzak ve bağımsız olmaları olduğu kaydedilerek, şu ifadelere yer verdildi:

Üniversitelere yapılan çok boyutlu müdahalelerin sonuçları kürsülerin patronlara teslim edilmesinden üniversitelerde özgür düşünce ve ifadenin ortadan kalkmasına kadar uzanmaktadır. Okullarımızın siyasi iktidar tarafından atanan kayyumlarla yönetilmeye çalışılması da bu müdahalelerden biridir. Üniversitelerde eğitimin niteliksizleşmesinde ve bilimsel değerler ile bağdaşmayan gerici eğilimlerin artmasında da kayyumcu zihniyetin payı büyüktür. Atanmaları konusunda tek kriter iktidara bağlılıkları olan kayyumların, rektörlük vasfını taşıyan liyakatı göstermediği Boğaziçi kayyumu Melih Bulu doktora tezinde intihal yaptığının ortaya çıkmasıyla bir kez daha kanıtlanmıştır. İktidarın zihniyetinin somut temsiliyetini üstlenen atanmış kayyum rektörler, LGBTİ+fobik ve cinsiyetçi politikalarıyla kampüsleri kadınlar ve LGBTİ+bireyler için güvenli alanlar olmaktan çıkarmış, iktidarın ayrımcı ve gerici politikalarını her alanda dayatmaya çalışmıştır.

KAYYUMCU ZİHNİYETE GÖZ YUMMAYACAĞIZ

berlin-de-bogazici-kayyumuna-ders-833150-1.
Fotograflar: Erdal Aykaç

Açıklamada üniversite öğrencileri olarak antidemokratik kayyumcu zihniyete göz yummacakları belirtilerek "Bugün gelinen noktada biz üniversite öğrencilerinin talebi nettir. Bir, tüm üniversitelerdeki kayyumlar acilen istifa etmelidir. İki, üniversitelerde akademisyenlerin, öğrencilerin ve okul emekçilerinin dahil olacağı demokratik nitelikte rektörlük seçimleri yapılmalı; üniversite bileşenlerine üniversite yönetiminde söz, yetki ve karar hakkı tanınmalıdır" denildi.

Türkiye’de pandemi koşulları gerekçesiyle ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle hafta sonları protesto etkinliklerine ara verildiğini, dünyanın değişik yerlerinde hafta sonlarında yapılan etkinliklerle bu boşluğun doldurulduğunu vurgulayan eylemciler, gelecek hafta Cumartesi günü, saat 14:00'te yine Humboldt Üniversitesi önünde buluşma çağrısı yaptılar.