Berlin Kreuzberg’te ırkçılığa karşı mücadele eden gruplar bir araya gelerek, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı bir anıt diktiler.

Berlin’de ırkçılığa karşı anıt

GARİP BALİ / BERLİN

Berlin’in merkezi meydanlarından Kreuzberg semtindeki Oranien Platz’da, ırkçılığa ve polis şiddetine uğrayanların anısına yapılan anıtın açılışı gerçekleştirildi.

Irkçılığa karşı mücadele eden çok sayıda grup ve kişinin oluşturduğu İnterventionistische Linke (İL), İnitiative Schwarze Deutsche (İSD), son yıllarda kendini gösteren ve ağırlıklı olarak 16-25 yaş grubundan göçmen gençlerin oluşturduğu Migrantifa'nın yanı sıra Wellcome United, KOP, Aktionsbundnis Antira'nın (ABA) aralarında olduğu örgütlerin düzenlediği anıt etkinliğine yoğun yağmura rağmen çok sayıda kişi katıldı.

RESMİ MAKAMLARA SÜRPRİZ

Herhangi resmi daireye başvurulmaksızın dikilen anıtın açılışı, polise yapılan ırkçılığa karşı miting bildirimi sonrasında gerçekleştirildi. Anıtın açılışı resmî makamlar için bir sürpriz oldu. Cumartesi günü Oranien Platz’da yapılan anıt açılışı Turgay Ulu’nın şarkılarıyla başladı. Eylemi düzenleyen inisiyatifler, ırkçılığın kurumsal ve toplumsal olarak yaşamın her alanında sürekli olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çektiler. Son ırkçı saldırıları örnek gösteren İnisiyatifler, Almanya’da 1990 yılından bu yana ırkçı saldırılar sonucunda yüz yetmişin üzerinde insanın yaşamını yitirdiğini kaydettiler

ANIT NE ZAMANA KADAR KALIR BİLİNMİYOR

Irkçılığa Karşı Kampagne (KOP) ve Oury jalloh İnisiyatifi temsilcileri de polisin sokakta, karakollarda uyguladığı ırkçı şiddete, hakimlerin, savcıların ve egemen partilerin vurdum duymazlığı ve sorumluluğu olduğunu söylediler. Açılışı yapılan anıtın ne kadar yerinde kalacağını bilmediklerini kaydeden inisiyatifler, anıtın resmileşmesi konusunda çalışmaları başlatmak istediklerini ifade ettiler