Berlin’de geleneksel giysilerle, halaylar, türküler kutlanan Newroz’da Türkiye gündemine damga vuran HDP’nin kapatma davası, milletvekilliği düşürülen HDP'li Milletvekili Gergerlioğlu’nun Meclis’ten polis zoruyla çıkarılması ve İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik çekilme girişimi de sert şekilde eleştirildi.

Berlin’de Newroz coşkusu

BİRGÜN BERLİN

Baharın müjdesi, Ortadoğu halklarının ortak bayramı dünyanın pek çok merkezinde coşkuyla kutlandı. Türkiye’de onbinlerce insan Newroz’u kutlamak için alanlara akın etti. Newroz Berlin’de de aynı coşkuyla kutlandı. Berlin’de düzenlenen festivalde Newroz ateşi yakıldı, çevresinde şarkılar söylenip halaylar çekildi. Berlin’de her yıl birden çok etkinlikle kutlanan Newroz bu yıl festivale dönüştü. Newroz Festivali’ne pek çok kişinin geleneksel giysileriyle katılması renkli görüntüler oluşturdu.

HALAYLAR ÇEKİLDİ, ŞARKILAR SÖYLENDİ

Berlin Oranien Platz’da başlayan festivalde Türkiye’de son günlerde HDP’nin kapatılma davası, Ömer Faruk Gergerlioğu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve polisler tarafından zor kullanılarak Meclis’te gözaltına alınması, sert dille eleştirildi. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ninden çekilme girişiminin kadın haklarına bir saldırı olduğu vurgulanan konuşmalarda, iktidarın kitle desteğini yitirmesi nedeniyle halkı susturup sindirmek için her yerde baskı ve şiddeti arttırdığı, ancak verilen mücadeleyle bunun ters tepeceği dile getirildi.

berlin-de-newroz-coskusu-855505-1.

FESTİVAL DOLUP TAŞTI

Newroz ateşinin yakılmasıyla coşku tüm meydana yayıldı. Pandemi koşulları göz önüne alınarak el ele tutuşma yerine çubuklardan tutularak mesafeli bir biçimde halaylar çekildi. Hep birlikte şarkılar söylendi. Katılımın çok fazla olması nedeniyle festival meydandan trafiğe kapatılan yola taştı.

berlin-de-newroz-coskusu-855506-1.

Fotoğraflar: Erdal Aykaç