Korona terbirleri nedeniyle işlerin tamamen durduğunu ve iflasın eşiğine geldiklerini açıklayan otobüs seyahat şirketleri, bin otobüsle Federal Hükümet binası çevresinde gösteri yaptılar

Berlin'de otobüs mitingi

BİRGÜN / ALMANYA

Korona tedbirleri yüzünden mali zorluk yaşayan seyahat şirketleri, Berlin'de otobüslerle eylem yaptı. Bin otobüsle dört koldan gelerek Berlin merkezinde eylem gerçekleştiren sektör mensupları, hükümetten destek talebinde bulundu.

Başkentte önemli yollar günboyu trafiğe kapalı kaldı. Uluslararası Otobüs Turizmi Birliği (Internationale Bustouristik Verband -RDA), Otobüs Konforu Kalite Topluluğu (die Gütegemeinschaft Buskomfort) Federal Alman Otobüs İşletmeleri Birliği (Bundesverband Deutscher Omnibusunternehmer - BDO) çağrısıyla Berlin hükümet binası çevresinde bir araya gelen eylemciler, tren ve uçaklarda olduğu gibi otobüs seyahatlerinde de mesafe zorunluluğunun kaldırılmasını talep ettiler.

Seyahat şirketleri geçtiğimiz haftalarda da Berlin'de mitingler yapmış, mali durumlarına dikkat çekmişlerdi. Alman medyasında yer alan bilgiye göre otobüs şirketleri korona tedbirleri nedeniyle ortalama yarım milyon avro zarara uğradı. Her iki şirkette biri iflasın eşiğinde olduğunu beyan etti. Korona krizi nedeniyle özellikle dernek ve sınıf gezileri ve konserlere gidişlerin yapılamamasının zararı beraberinde getirdiği kaydedildi.

berlin-de-otobus-mitingi-745434-1.

EK BÜTÇEYE 170 MİLYON AVRO ALINDI

Diğer yandan Federal Hükümet'in bütçeye otobüs seyahat şirketlerine destek vereceği, bunun için 170 milyon avroyu ek bütçe kararı aldığı belirtildi. Otobüs eyleminde konuşan Federal Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer (CSU), ek bütçenin önümüzdeki hafta parlamentoda oylanacağını, şirketlerin de Temmuz'da yardımı alabileceğini söyledi. Son aylarda işlerin tamamen durmasına rağmen satın alma ve bakım maliyetlerinin devam ettiğini kaydeden Bakan Scheuer, “Bu yüzden bu sabah Başbakan ve Başbakan Yardımcısının olurunu aldım" diye konuştu. Bakanlığa göre başvuruda bulunan her şirket destek alabilecek.