Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yıldönümü

Soğuk Savaş’ın sembolü Berlin Duvarı’nın yıkılışının üzerinden tam 30 yıl geçti. 13 Ağustos 1961’de yapımına başlanan ve böylece Batı Berlin’i Doğu Almanya’da ada haline getiren duvar 9 Kasım 1989’da yıkıldı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ikiye bölünen ülkede Batı Berlin Almanya Federal Cumhuriyeti’ne (BRD), Doğu Berlin de Alman Demokratik Cumhuriyeti’ne (DDR) bağlandı. Batı’ya kaçışları engellemek isteyen DDR yönetimi 17 Ağustos 1961 gecesi, 3,6 metre yükseklikteki Berlin Duvarı’nın inşaatına başladı.

1989’da Leipzig kentinde “pazartesi gösterileri’’ adı altında her hafta toplanan on binlerce kişi “Wir sind das Volk (Biz Halkız)” sloganıyla ülke siyasetinin değişmesini istedi. Gösteriler Doğu Almanya’nın değişik kentlerine yayıldı. 4 Kasım 1989’da ise Doğu Berlin’de yer alan Alexander Meydanı’nda 100 binden fazla kişi toplandı ve Doğu Almanya tarihinin en büyük protesto gösterisi yapıldı. Protestoların yayılması üzerine Doğu Alman halkı sınır geçiş noktalarına akın etti. İnsanlar üstlerine çıktıkları duvarı yıkmaya başladı. Sınır kapılarından veya duvarın üzerinden atlayarak kentin diğer tarafına geçti.

BİRLEŞME YOKSULLUK GETİRDİ

İki Almanya resmi olarak duvarın yıkılışından 11 ay sonra 3 Ekim 1990’da birleşti. Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 30’uncu yılında, doğu eyaletlerinde aşırı sağın güçlenmesi her ne kadar fiziki olarak kalkmış olsa da insanların zihinlerinde duvarların oluştuğunu gösteriyor. 30 yıl önce yaşanan sevinç ve mutluluk, Almanya’nın batısında endişelere doğusunda ise “ikinci sınıf Alman vatandaşı” algısına dönüştü. Almanya’nın doğusu ile batısı arasındaki sosyo ekonomik uçurum ise kapanmadı.