Berlin Schönefeld Havaalanı’nda kadına yönelik şiddete karşı eylem

SEÇİL KALENDEROĞLU

Almanya’nın başkenti Berlin`de dün akşam Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında eylemler düzenlendi. Eylemlerin en dikkat çekici olanı ise Schönefeld Havaalanı’nda gerçekleştirildi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Berlin'de bulunan Schönefeld Havaalanı'nda geniş katılımlı bir eylem gerçekleştirildi. “Yeter, Yeter demektir. Biz direnişi yaşıyoruz” sloganı altında eylem çağrısı yapan Evrensel Feministler İttifakı Berlin şu açıklamayı yaptı:

"Dünya’nın her yerinde insanlar faşizme karşı mücadele ediyor ve kadınlar bu mücadelenin en önünde yer alıyorlar. Biz her yerdeyiz ve direniş sergiliyoruz: Her mücadelede, sokakta, işgal edilen her karış toprakta, dağlarda, denizlerde, sınırlarda, iş yerlerinde, evde, kamplarda, hapishanelerde. Savaşıyoruz ve hayallerimizin gerçek olmasına karar veren ve hayatlarımızın kahramanlarıyız.”

Saat beş civarında başlayan eylemde, birçok farklı feminist grup bir araya geldi, konuşmaların yanı sıra müzik dinletileri de gerçekleştirildi.

Frontex, AB Göçmen Sözleşmesi hatırlatılarak, sınır dışı etme merkezlerini protesto etmek amacıyla bu yıl düzenlenen eylem için Schönefeld Havaalanı'nı seçtiklerini belirtti.

Eylemde, Schönefeld Havaalanı gibi merkezi bir noktanın akışını yavaşlatarak, burada gerçekleşen adaletsiz sınır dışı etme politikalarına dikkat çekildi.

Şili’de gözaltına alındıktan saatler sonra işkence edilmiş cansız bedeni bir sokakta bulunan pantomim sanatçısı Daniela Carrasco da eylemde anıldı. Rojava'dan Filistin'e; Sudan'dan Şili'ye; İran’dan Uruguay'a, Brezilya'dan Irak'a; Mali'den Lübnan’a kadar bütün kadınlarla dayanışma çağrısı yapıldı.