Berlinale animasyon filmi ile açıldı

68. baharını kutlayan Berlin Film Festivali’nde ana yarışma bölümü 15 Şubat’ta Amerikalı Wes Anderson’un “Isle of Dogs-Köpek Adası” ile başladı. Yan bölümlerde Türkiye’den üç filmin yer aldığı festival, 25 Şubat’ta sona erecek.
Yıllar önce Schreck, Up gibi animasyon filmleriyle açılış yapan Cannes’dan sonra Berlin Film Festivali ilk kez Wes Anderson’un “Isle of Dogs”uyla başladı. 20 filmin Altın Ayı için yarışacağı Ana Yarışma’nın bu yılki jürisine Alman oyuncu, senarist, yapımcı Tom Tykwer başkanlık edecek.

Ana yarışma seçkisinde Anderson’un yanı sıra, Gus Van Sant, Cedric Khan, Christian Petzold, Benoit Jacquot gibi ünlü yönetmenlerle birlikte toplam 8 Alman yapımı film yer alıyor. Yaşam boyu başarı ödülü olan Onursal Altın Ayı’nın bu yılki sahibi Amerikalı oyuncu Willem Dafoe.

Ana yarışma dışında Kısa Film Yarışması, Panorama, Forum, Generation, Alman Sineması, Berlinale Special ve Saygı bölümleriyle birlikte, bu yılki Retrospektif seçkisinde Weinmar dönemi (1918-1933) Alman sinemasından zengin bir seçki yer alıyor. Türün ve dönemin amatörleri için kaçırılmaması gereken bir fırsat...

Öte yandan, festival öncesi yaptığı tanıtımda, Başkan Dieter Kosslick bu yılkı festival boyunca, cinsel taciz olaylarına dikkat çekmek için başlatılan "MeeToo" (Ben de) hareketine geniş yer vereceklerinin altını çizmişti.

Berlin’de Türkiyeliler
Burak Çevik’în “Tuzdan Kaide”si Forum bölümünde dünya prömiyerini yaparken, Banu Sıvacı’nın “Güvercin”i genç sinemaseverleri hedefleyen Generation 14 Plus bölümünde yer alıyor. Forum Expanded bölümünde ise Didem Pekün’ün orta metrajlı filmi “Araf” gösterilecek.

Türkiye kökenli Alman yönetmen Özgür Yıldırım’ın “Beni Sadece Tanrı yargılayabilir” filmi, Alman Film Ödülleri (LOLA ödülleri) kazanmış Alman filmlerinin festival boyunca yeniden gösterildiği LOLA At Berlinale kapsamında gösterilecek.