Berlinlilerden spekülasyonculara kırmızı kart

BİRGÜN BERLİN

Berlin’de binlerce kişi kira artışları ve konut alanında yapılan spekülasyonlara kırmızı kart gösterdi. Yaklaşık elli grup ve inisiyatiften oluşan birliğin çağrısıyla yapılan yürüyüş Berlin Alexander Meydanı’ndaki mitingle başladı. Başlangıç mitinginde değişik inisiyatiflerin temsilcileri birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda önümüzdeki yıl yasalaşması planlanan kiraların 5 yıl boyunca dondurulması teklifine dönük oyunlara dikkat çekildi. Konut tekellerinin yasanın işlevsiz hale getirilmesine dönük girişimlerine karşı mücadele vurgusu yapıldı. Büyük konut tekellerinin ellerinde bulunan bir çok konutun boş tutularak konut sorununun suni olarak tırmandırıldığının altı çizildi. Barınma hakkının bir insan hakkı olduğu vurgulanan konuşmalar sonrasında müzik proğramına geçildi. Sahnede yeralan koro söylediği şarkılarla kitleyi coşturdu. Koro tarafından konut sorununa dikkat çekmek için bestelenen şarkılar birlikte söylendi.

Koronun konserini bitirmesiyle yürüyüş başladı. Alexander Meydanından başlayan yürüşe 3 Ekim’in Almanya’nın birleşmesi nedeniyle resmi tatil olmasına karşın ilgi yoğun oldu. Yürüyüş boyunca kent ve konut sorunun farklı yönlerine dikkat çekildi.

MÜCADELE SONUÇ VERİYOR

Berlin’in birçok yerinde oluşturulan semt inisiyatifleri ve konut alanında çalışma yapan grupların mücadelesi önemli değişikliklerin olmasına yol açıyor. Yıllar önce özelleştirilen Karl Marx Allee’de 700 konut verilen kararlı mücadele sonrasında geçtiğimiz yıl sonunda yeniden kamulaştırılmıştı. Bu kez Berlin senatosu almış olduğu kararla 18 Haziran 2019 tarihinden geçerli olmak üzere kiraların 5 yıl süreyle dondurulmasına yönelik yasa tasarısı hazırladı. Henüz yasalaşmayan bu tasarı konut tekellerinin baskısıyla işlevsiz hale getirilmeye çalışlıyor. Tekeller daha önce ev sahiplerine çağrı yaparak 17 Haziran’a kadar kiralara olabildiğince zam yapmalarını istediler. Bu kez Berlin Senatosu’nun aldığı bu kararın anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla girişimlerde bulunuluyor.

Bütün bu gelişmelerin farkında olduğunu belirten aktivistler yasal boşlukların bırakılmaması, ödenebilir bir kira politikasının oluşturulması taleplerini yineliyorlar.

Yürüyüş Kotti & Ko adlı kiracı inisiyatifinin buluşma mekanı olan ‘’Gecekondu’’nun önünde yapılan miting ile devam etti.

Aynı saatlerde Brandenburg kapısında Almanya’nın birleşmesinden dolayı resmi tören yapıldı. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi bu yılda bir araya gelen Naziler tren garı yakınında ‘’Biz Almanya’yız’’ adı altında bir yürüyüş düzenlediler. Nazilerin yürüyüşleri Anti-faşistler tarafından protesto edildi.

berlinlilerden-spekulasyonculara-kirmizi-kart-632923-1.

berlinlilerden-spekulasyonculara-kirmizi-kart-632924-1.

berlinlilerden-spekulasyonculara-kirmizi-kart-632926-1.