ABD'de 2020 başkanlık seçimleri için Demokratlar'ın aday adayı Bernie Sanders'ın seçim kampanyasını askıya aldığı açıkladı. Seçim kampanyasıyla öne çıkan Sanders'ın siyasi yaşamını, kapmanyasını ve adaylık yarışındaki süreci derledik...

Bernie Sanders: Siyasi yaşamı, seçim kampanyası, adaylık yarışı...

ABD'de 2020 başkanlık seçimleri için Demokratlar'ın aday adayı Bernie Sanders'ın seçim kampanyasını askıya aldığı bildirildi.

Bernie Sanders'ın seçim kampanyasından yapılan açıklamada, Sanders'ın bu sabah kampanya ekibiyle bir telekonferans görüşmesi yaptığı belirtildi.

Sanders'ın bu görüşmede, 3 Kasım'daki başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanyayı askıya almaya karar verdiğini açıkladığı aktarıldı.

İnternetten canlı yayın yapan Sanders, aday adaylığından çekilme kararının 'çok zor ve acı verici' olduğunu söyledi ve "Eğer adaylığın mümkün olacağı bir yolda olsaydım kesinlikle devam ederdim" dedi.

Sanders, kampanyasının Amerikalılar arasında 'ekonomik adaletsizlik, sosyal adalet, ırk adaleti ve çevre adaleti konularında bilinç yarattığını' ifade etti.

Joe Biden'ı da tebrik eden Sanders 'yenilikçi fikirlerin ileriye taşınması için kendisiyle çalışacağını' söyledi.

Sanders "Birlikte, ortak hareket ederek modern Amerikan tarihinin en tehlikeli başkanı Donald Trump'ı yeneceğiz" dedi.

Uzun süre Demokratlar'ın "favori" adayı olarak kampanyasını yürüten Sanders'ın yarıştan çekilmesiyle, eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Demokrat cephede tek aday adayı oldu.

Seçim kampanyasıyla öne çıkan Bernie Sanders'ın siyasi yaşamı, kampanyasından öne çıkanları, Demokratlar arasındaki adaylık süreci ve ABD basınının Sanders'ın adaylıktan çekilme kararının nasıl göründüğünü derledik...

SİYASİ YAŞAMI

Bernie Sanders, 1941'de New York'ta doğdu.

20'li yaşlarında Irk Eşitliği Kongre’sinin ayrımcılık karşıtı eylemlerine öncülük etti, 1981’de Burlington belediye başkanlığı sırasında düşük fiyatlı ev projesini hayata geçirerek yoksulların ev sahibi olmasına katkı sağladı.

Zenginlere karşı yoksulları korumasıyla bilinen Sanders, ABD’nin Körfez Savaşı ve Irak Savaşı’na müdahil olmasına karşı çıktı.

1971'de siyasete girdi, 1981-1989 yılları Vermont eyaletinin en büyük kenti Burlington'ın belediye başkanlığını yaptı.

1990 yılında, ABD Temsilciler Meclisi'ne 40 yıl aradan sonra seçilen ilk bağımsız siyasetçi oldu. 2007 yılında ise Senatör seçildi.

Sanders, 2016'da Demokrat Parti'nin başkan aday adayı yarışına katıldı ve Demokrat Parti içinde Hillary Clinton'ın daha fazla destek toplaması üzerine yarıştan çekildi.

2020 Demokrat Parti başkanlık aday adaylığına bir kez daha katıldı.

bernie-sanders-siyasi-yasami-secim-kampanyasi-adaylik-yarisi-713699-1.

KAMPANYASINDAN ÖNE ÇIKANLAR

2016 seçimlerinde de partisinin aday adayları arasında olan Sanders, kendisini ‘demokratik sosyalist’ olarak tanımlıyor.

Sanders'ın seçim vaatleri arasında zenginlerden daha fazla vergi alınmasından iklim kriziyle mücadele konusundan birçok başlık yer alıyordu. Kampanyasından şu başlıklar öne çıktı:

>> Zenginlerden daha yüksek vergiler alınması

>> Herkese sağlık güvencesi (Herkes için sağlık sigortası)

>> Saat başı asgari ücretin 15 dolara yükseltilmesi

>> İklim kriziyle mücadele

>> Devlet okullarından öğrenim ücretinin kaldırılması

>> Askeri harcamaların kısıtlanması

bernie-sanders-siyasi-yasami-secim-kampanyasi-adaylik-yarisi-713700-1.

DEMOKRATLAR ARASINDAKİ YARIŞ

Kampanyasında güçlü anketler ve internet üzerinden küçük bağışlarla etkili bir sistemle yarışa hızlı başlayan Sanders, özellikle gençler ve Latin kökenlilerden aldığı destekle ilk iki eyalet Iowa ve News Hampshire'da en fazla oyu topladı, Nevada'da da rahat bir zafer elde etti.

Başlangıçta herkesin favorisi olan Joe Biden'ın ise yarışa kötü bir başlangıç yapmasıyla Bernie Sanders, favori konumuna yükseldi.

Ancak Joe Biden'ın Temsilciler Meclisi'nin özellikle siyahlar arasında nüfuz sahibi üyelerinden Güney Carolina'yı temsil eden Demokrat Kongre üyesi Jim Clyburn'ün desteğini açıklaması ve South Carolina'yı beklenenin çok üzerinde bir oranla kazanması yarışın dönüm noktası oldu.

Biden, Güney Carolina'da yakaladığı ivmeyi Süper Salı'da da sürdürdü ve 14 eyaletin 10'unda galip geldi. O dönemde Demokrat Parti'in diğer birçok aday adayı da kampanyalarını askıya alarak Biden'a desteklerini açıkladı. Sanders'ın 2016'da Clinton'a karşı kazandığı Michigan eyaletini de Biden'a kaybetmesi, artık Biden'ı favori haline getirdi.

O arada patlak veren koronavirüs salgını da adayların kampanya etkinlikleri yürütmesini engelledi. Böylece Sanders'ın ibreyi tersine döndürme şansı da kalmadı.

bernie-sanders-siyasi-yasami-secim-kampanyasi-adaylik-yarisi-713701-1.

Kaynak: BirGün, BBC Türkçe, Amerikanın Sesi