Cannes’da Resmi Yarışma’nın Cinéfondation (sinema okulları) bölümünde Belçika’daki KASK okulunu temsil eden İmge Özbilge’nin ‘Kamuflaj’ı da vardı

Beş dakikalık görsel küçük mucize: ‘Kamuflaj’

Cannes’ın en büyük keyiflerinden biri yeni yetenekleri keşfetmektir. Bu yıl bu zevki bize Resmi Yarışma’nın Cinéfondation (sinema okulları) bölümünde Belçika’daki KASK okulunu temsil eden İmge Özbilge verdi. ‘Kamuflaj’ Özbilge’nin mezuniyet filmi bir animasyon. Estetik, duyarlı, oya gibi işlenmiş bir eser. İmge Özbilge animasyona başlamadan önce Avrupa’da birçok sergi açmış ‘okullu’ bir sanatçı. Annesi sanatçı, babası bilgisayar mühendisi Özbilge’nin ailesi yıllar önce Viyana’ya yerleşmiş. 5 dakikalık görsel bir küçük mucize olan ‘Kamuflaj’, bir yıllık bir emeğin sonucu. İmre Özbilge ile BirGün için söyleştik.

» Sinemada zoru seçerek, animasyona nasıl başladınız?
Hollanda’da animasyon mastırı yaptım ve ardından Antwerp’teki KASK’a devam ettim. Benden bir yıl önce kardeşim KASK’a gelmişti. Kendimi bildim bileli resim yapıyorum ve annem de ressam. Bir noktadan sonra çizimlerim yetmemeye başladı, onları biraz daha canlanmış ve hareketlenmiş görmek istedim.

» Cannes’a seçilme süreci nasıl oldu?
Okul gönderdi başvuruyu, sonra bir mail geldi ve ben önce inanamadım seçildiğime, sonra konfirmasyon gelince artık gerçek olduğunu anladım. KASK’ın da Cannes’a ilk seçilen filmiyle yarışmak da ayrı bir gurur kaynağı.

» ‘Kamuflaj’ı okuyucularımıza biraz anlatır mısınız?
Filmin adının önerdiği gibi, Türkiye’de dış dünyaya görüntümüzü kamufle etmemizin dayatılması üzerine kurguladım. Gerçek kimliğimizi dış dünyaya yansıtamadığımız bir toplumda gizlemek zorunda kalmamızı sorguluyorum. Mahrem ortamdaki gerçeğimizi kamufle ediyoruz.

» Türkiye’nin siyasi gerçeklerine birçok gönderme var...
Polis baskısı, yabancılaşma, Gezi Parkı direnişi, ötekileşmeye neden olan baskılar alt fonda yer alıyor.

» Türkiye geleneksel sanatlarından ve Batı sanatından etkiler var filminizde...
Doğru, Karagöz’den Jerome Bosch’a ve özellikle minyatür sanatımıza göndermeler var. Tez olarak okulda bir tez konusu seçip yazmamız gerekiyordu, ben de Osmanlı minyatürü ve günümüz Türkiye minyatürünü seçtim. Kişisel olarak çok beğendiğim için görsel tarzımı minyatürle özdeşleştiriyorum. Minyatürün perspektifi olmaması, iki boyutlu olması nedeniyle animasyona çok uygun. Kendisi de animasyon okuyan kardeşim Sine Özbilge’nin çok yardımı ve desteği oldu filmime. İleride birlikte film yapmayı planlıyoruz.

» Yeni projeleriniz neler?
Önümüzdeki aylarda 10-15 dakikalık yeni kısa filmime başlıyorum. Flemish Audiovisual Film Funds destekli projem için bir prodüktörle anlaşma yaptık.