Emek örgütlerinin tüm itirazlarına karşın 45 yaş altı tüm çalışanların zorla dâhil edildiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) fon büyüklüğü 100 milyar liraya dayandı. CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, BES’in yurttaşları zarara uğrattığını belirterek Meclis’e araştırma önergesi verdi. AA’nın Emeklilik Gözetim Merkezi’nden (EGM) derlediği verilere göre, Türkiye’de 27 Ekim 2003’te başlayan BES’te 12 Nisan itibariyle sistemdeki […]

BES’e girenlerin birikimleri kuşa dönecek

Emek örgütlerinin tüm itirazlarına karşın 45 yaş altı tüm çalışanların zorla dâhil edildiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) fon büyüklüğü 100 milyar liraya dayandı.

CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, BES’in yurttaşları zarara uğrattığını belirterek Meclis’e araştırma önergesi verdi. AA’nın Emeklilik Gözetim Merkezi’nden (EGM) derlediği verilere göre, Türkiye’de 27 Ekim 2003’te başlayan BES’te 12 Nisan itibariyle sistemdeki katılımcı sayısı 6 milyon 809 bin 13 oldu. Bu kişilerin fon tutarı 81 milyar 863 milyon lirayı bulurken, devlet katkısı fon tutarı da 11 milyar 768 milyon lira olarak gerçekleşti. Böylelikle katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü 93 milyar 631 milyon lira oldu. BES’ten emekli olan kişi sayısı ise 97 bin 715 olarak açıklandı.

‘Otomatik katılım’ ile sisteme dâhil edilenlerin sayısı ise 5 milyonu aştı. Bu kişilerin biriktirdikleri fon tutarı 5,6 milyar lira oldu. Böylece sistemin toplam büyüklüğü 100 milyar liraya dayandı.

‘FON YURTTAŞLARI ZARARA SOKUYOR’

CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, BES’in yurttaşları zarara uğrattığını belirterek, zorunlu hale getirilen BES ile ilgili TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Yılmazkaya, “Katılımcı 100 lira kendi hesabına yatırıyor, devlet de yatırılan bedelin yüzde 25’ini katılımcının emekliliğinde vermek üzere ayrı bir fona yatırıp değerlendiriyor. Bu fon kurulduğu andan itibaren zarar ediyor” dedi. Yılmazkaya, şunları kaydetti: “Günümüzde en sıradan yatırım enstrümanı olan döviz, altın gibi araçlar bile yılda yüzde 25 kâr sağlarken, devletimiz bu fonu zarara geçirmeyi başardı. Katılımcıların her ay yatırdıkları prim ödemelerinin yanlış fonlarda değerlendirilmesi sonucu BES hesaplarında karşılaştıkları eksi bakiye ile emeklilik süreleri dolana kadar yaptıkları onca birikim kuşa dönmüş olacak.”

CHP Milletvekili Bayram Yılmazkaya, katılımcıların yüzde 98’inden fazlasının fon seçimi noktasında ve sistemin karmaşıklığından ötürü hiç işlem yapamadığına da dikkat çekti.