Environmental Research dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre dünya üzerinde 15 yaş ve üzeri insanlarda her beş ölümden birinin sebebi hava kirliliği. Türkiye'de ise her yıl en az 30 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Beş ölümden birinin sebebi hava kirliliği

Salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre, fosil yakıtların yarattığı kirlilik, küresel olarak beşte bir oranında erken ölüme neden oluyor ve bu da kömür, petrol ve doğalgaz yakmanın sağlık üzerindeki etkilerinin önceden düşünülenden çok daha yüksek olabileceğini gösteriyor.

Environmental Research dergisinde yayınlanan araştırma, Çin, Hindistan, Avrupa ve kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletlerinin, fosil yakıtlarla ilişkilendirilen yıllık 8,7 milyon ölümden orantısız şekilde en çok etkilenen bölgeler arasında yer aldığını keşfetti.

Yeni araştırma, fosil yakıtlara bağlı erken ölümlerle ilgili bugüne kadarki en detaylı değerlendirmeyi veriyor. 2017’deki bir başka araştırma; tarım alanlarının ve ormanların yakılmasının yarattığı toz ve duman da dahil (açık alanda)havada uçuşan parçacıklardan kaynaklı tüm ölümlerin sayısını 4.2 milyon olduğunu ortaya koymuştu.

University College London'da atmosferik kimya uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı olan Eloise Marais, “Çalışmamız, hava kirliliğine maruz kalmanın sağlık üzerinde büyük etkisini bulma konusunda kesinlikle yalnız değil, ancak çıkarımımızın büyüklüğünü görünce şaşkına döndük," dedi.

Uydu verileri ve yer gözlemlerine dayanan daha önceki çalışmalar, fosil yakıtlardan kaynaklanan zararlı parçacıkların (yangın ve toz gibi) sebep olduğu kirliliği azaltmak için mücadele etti.

Üç Britanya üniversitesinden ve Harvard Üniversitesi’nden bir araya gelen ekip, bu problemle, insanların nefes aldığı belli bir bölgede kirliliğe sebep olanlara daha açık belirtiler göstermesini sağlayan yüksek çözünürlüklü bir model kullanarak mücadele etmeye çalıştılar.

Yanmış fosil yakıtların iklim değişikliğinde oynadığı rolün yarattığı endişe üzerine yazarlar, 2018 verilerine dayanan çalışmanın hükümetleri temiz enerji kullanımına teşvik etmeyi umduklarını belirtti.

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nda Çevre Epidemiyologu ve çalışmanın ortak yazarlarından Joel Schwartz; “Umuyoruz ki; fosil yakıt yakımının sağlık adına sonuçlarını açıkça belirleyerek, alternatif enerji kaynaklarına geçişin yararları konusunda politikacılara ve hissedarlara açık bir mesaj verebiliriz.” dedi.