Beş siyasi parti, İnfaz Kanunu’nda planlanan değişikliğin görüşmelerinden önce son kez bir araya geldi. Muhalefet partilerinin kendi önerilerini sunduğu toplantıda “çocuk yaştakilerle” evlilik yapanların durumunun daha sonra ele alınacağı öğrenildi

Beş parti infaz için bir araya geldi: Muhalefetten çocuk evliliklerine ret

HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve 90 bin tutuklu ile hükümlüye tahliye imkanı getiren İnfaz Kanunu’daki değişiklik önerileri bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Komisyon görüşmeleri öncesinde dün bir araya gelen siyasi parti temsilcileri, düzenlemeyi son kez ele aldı.

CHP, HDP ve İyi Parti, TBMM Adalet Komisyonu’na sevk edilen düzenlemede karşı çıktıkları maddeleri sıraladı. CHP, düşünce suçlarının da paket kapsamına dahil edilmesini istedi. CHP’li Zeynel Emre toplantıda, düzenlemenin bu haliyle yetersiz olduğunu, toplumu tatmin etmediğini bildirdi. Emre, gaspçının, hırsızın, insan yaralayanın dışarı çıkacağı, aydının, gazetecinin, yazarın içerde kalacağı bir düzenleme ile karşı karşıya olduklarını ifade etti. İyi Parti de infaz eşitsizliği doğacağı için düzenlemede bir takım değişikliklerin şart olduğunu dile getirdi. HDP ise paketin kapsamının biraz daha genişlemesi gerektiğini ifade etti. Cezaevlerinde eşit infaz talebiyle açlık grevlerinin başladığını söyleyen HDP’li milletvekilleri, örgüt suçlarından cezaevinde bulunanların hapiste geçirecekleri sürede indirim talep etti. İktidar temsilcilerinin muhalefetin önerilerini not aldıkları, son kararı ise bugün verecekleri bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmenin bir diğer gündem maddesi çocuk evlilikleri yapan tutuklu ve hükümlülerin durumu oldu. AKP ve MHP, 10-15 arasında bir yaş sınırının belirlenmesi gerektiğini, bu yaş farkını aşmayan çiftlerin evlilik şartı ile tahliyelerine onay verilmesini istedi. Muhalefetin bu plana karşı çıkmasının ardından önerinin İnfaz Kanunu’nun görüşmelerinden sonra ele alınacağı bildirildi.