Beşiktaş Belediyesi, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için ilk adımı attığı gün olarak kabul edilen 16 Mayıs’ın yıldönümünde, koronavirüs salgını nedeniyle alternatif bir etkinlik gerçekleştirdi

Beşiktaş’ta ‘mobil kortej' ile İlk Adım etkinliği

Beşiktaş Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için 16 Mayıs 1919’da ilk adımı attığı Beşiktaş’ta bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle ‘Mobil Kortej’ düzenledi. Resmi araçlardan oluşan kortej, Beşiktaş’ın mahallelerini bando eşliğinde Beşiktaş Beldiye Başkanı Rıza Akpolat’ın katılımıyla dolaşarak Beşiktaş İskelesi’nde son buldu.

Her 16 Mayıs’ta kortej halinde Akaretler Atatürk Müzesi’nden başlayıp Beşiktaş sahilde son bulan Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen ‘İlk Adım yürüyüşü’ bu yıl resmi araçlardan oluşan mobil kortej ile sosyal mesafe kurallarına uygun olarak anons aracı ve bando ekibi eşliğinde gerçekleştirildi.

Araçlarla Beşiktaş’ın cadde ve sokakları dolaşıldı. Beşiktaş Belediyesi’nin konvoyunu gören yurttaşlar, balkon ve pencerelerde kortejin coşkusuna ortak oldu. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da korteje eşlik etti. Akpolat, evlerinde olan yurttaşlara el sallayarak herkesin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

CANLI OLARAK YAYINLANDI

Zaman zaman korteji durdurarak araçtan inen Başkan Akpolat, yurttaşlara üzerinde Atatürk resmi bulunan Türk bayrağı hediye etti. Ses aracı ve bandoyu mobil kortejde gören yurttaşlar hem fotoğraf çekti hem de o anları telefonlarına kaydetti. Beşiktaş Belediyesi törene katılamayan yurttaşlar için sosyal medya hesaplarından canlı yayın yaptı.

Kortej Atatürk’ün Bandırma Vapuru’na binerek Samsun’a hareket ettiği Beşiktaş İskelesi’nde son buldu. İskelede Atatürk ve mücadele arkadaşları anısına saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okunduktan sonra denize karanfiller bırakıldı.

besiktas-ta-mobil-kortejle-ilk-adim-etkinli-732279-1.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da Beşiktaş İskele’de basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti:

‘BAĞIMSIZLIK İÇİN İLK ADIM BURADA ATILDI’

“Bugün Akaretler’deki Atatürk Müzesi önünden başlayarak mahallelerimizi dolaşarak Beşiktaş İskelesi’ne geldik. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 16 Mayıs 1919’da Akaretlerdeki evinden annesiyle helalleşerek yola çıktı ve gördüğünüz bu alandan bir kartal istimbotuna binerek kendisini Samsun’a götürecek olan Bandırma Vapuru’na gitmek için yola çıktı. Bağımsızlık ateşinin Beşiktaş’tan yakıldığı ve Samsun’a giderken de annesiyle helalleşirken de ailesini Beşiktaşlılara emanet etti. O yüzden Beşiktaşlılar olarak sorumluluğumuz çok büyük. Atamızın mücadele azmi, kararlılığı bizim yolumuzu aydınlatıyor. Bu pandemi sürecinde de gösterdiğimiz kararlılık mücadele aslında Atamızdan aldığımız kararlılıkla devam ettiriyoruz. Şartlar ne olursa olsun biz Türkiye Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa edeceğiz. Gençliğe hitabede verdiğimiz söz gibi bu sözümüzün de arkasında duracağız. Bugün Beşiktaş’ın doğum günü de diyebiliriz. Bağımsızlık için ilk adımı buradan attı, buradan yola çıktı Atamız. Bu da Beşiktaşlıların yükünü kat ve kat artırıyor biz de Beşiktaşlı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz.”