Beşiktaş Totenham karşılaştırması!

Çarşamba akşamı Juventus-Totenham maçını seyrettikten sonra, sonuçlar bakımından başarılı olan Beşiktaş ile Totenham arasında birtakım kıyaslamalar yapmanın, değer açısından çok önemli olacağını düşündüm.

Totenham, Avrupa’nın kuvvetli takımlarından olan Juventus ile İtalya’da oynadı ve 2-2 berabere kaldı. Juventus Avrupa’da ‘A’ kategori takımıdır. Savunma prensipleri bakımından dünyada en önemli taktiksel zenginliğe sahip İtalyan futboluna karşı 2-0 geriye düşüp maçı beraberliğe taşımak çok önemli bir başarıdır. Taktiksel bütünlük ve taktiksel sadakat Totenham için ciddi bir prensip olarak uygulanmaktadır. Oyuncular tüm yeteneklerini bu prensiplere sadık kalarak kullanmaktadır. Bu tesadüf değil, teknik direktörün başarısıdır.

Totenham Avrupa’da hâlâ Beşiktaş gibi ‘B’ kategorisi takımıdır. Beşiktaş’ın rakibi Bayern de Juventus gibi ‘A’ kategorisi takımıdır.

Totenham altyapısına önem veren ve genç oyuncular ile uzun vadeli yatırım yapan bir kulüp. Popülist tavırlardan uzak durarak hareket ediyorlar. Beşiktaş ise yetenekli oyuncu üzerinden, para harcayarak başarılı olmaya çalışıyor (!). Altyapıyla ilgili bir politikası yok.

Beşiktaş’ın haftaya Bayern ile oynayacağı maç öncesi, bu iki takımı, Beşiktaş-Totenham’ı karşılaştırmak sanırım önemli farklılıkları yakalamamıza yardımcı olacaktır. Rakamsal olarak analiz edip kıyaslama yapmak gerekir ki, Beşiktaş’ın Avrupa’daki yeri hakkında ve kulübün yönetsel, teknik açıdan iyi yönetilip yönetilmediğini anlayalım.

Totenham için çok önemli dört futbolcuyu ele alalım:

Harry Kane, 24 yaşında, Totenham altyapısından yetişti. Geçen sene değeri 40 milyon avroydu. Şu an piyasa değeri 120 milyon avro.

Christian Dannemann Eriksen, 25 yaşında, Ajax’a 1,5 milyon avroya transfer oldu. Ajax’dan Totenham’a 18 milyon avroya transfer oldu. Geçen sene lisans değeri 29 milyon avroydu. Şu andaki lisans değeri 70 milyon avro.

Dell Alli, 21 yaşında MK Dons’dan Totenham’a 6,63 milyon avroya transfer oldu. Geçen sene lisans değeri 20 milyon avroydu. Şu an lisans değeri 80 milyon avro.

Edgar Dier, 23 yaşında Sporting’den Totenham’a 5 milyon avroya transfer oldu. Geçen sene lisans değeri 18 milyon avroydu. Şu an lisans değeri 40 milyon avro.

Oyuncu lisanslarındaki değer artışına dikkatinizi çekerim!

Totenham’ın bu dört oyuncu için harcadığı bedel 29,63 milyon avro. Şu andaki değer toplamları 310 milyon avro. Yani harcadığının 10,4 katını kazanmış.

Beşiktaş’tan en düşük maliyetli dört futbolcuyu ele alalım:

Atınç Yukan, 24 yaşında Beşiktaş altyapısında yetişti. 6 milyon avroya Leipzig’e satıldı (….!) 1,5 milyon avroya geri kiralandı (….!) ne Beşiktaş’ta ne de Leipzig’de oynama şansı bulamadı. Geçen sene lisans değeri 1,5 milyon avroydu. Şu an lisans değeri 900 bin avro.

Necip Uysal, Beşiktaş altyapısından yetişti. Hâlâ A takımda. Geçen sene lisans değeri 3,5 milyon avroydu. Şu an lisans değeri 2,5 milyon avro.

Oğuzhan Özyakup, 25 yaşında. Arsenal’dan 500 bin avroya alındı. Geçen sene lisans değeri 12 milyon avroydu. Şu an lisans değeri 10 milyon avro. Tartışılır?

Cenk Tosun, 26 yaşında. Gaziantep’ten bedelsiz alındı. Geçen sene lisans değeri 10 milyon avroydu. Bu sene lisansı 22 milyon avroya Everton’a satıldı. Çok önemli bir kazanç gibi görünse de şu zamanda satılması yanlış bir karardı.

Ve Cenk hariç diğer oyunculardaki değer kaybına dikkatinizi çekerim!

Beşiktaş’ın bu dört oyuncu lisanları için harcadığı bedel 600 bin avro. Şu andaki lisans değer toplamı 35,4 milyon avro. Yani harcadığının 59 katını kazanmış. Peki çelişki nerede?

Bu seviyede yüzdelik oran hesabına bakıldığı zaman Beşiktaş Totenham’a göre çok fazla kâr etmiş gözüküyor. Beşiktaş’ın harcadığının 59 katı kazancı varken! Totenham’ın 10,4 kat kazancı var. Ama kâr-fayda analizine bakıldığında reel anlamda, Totenham’ın hem oyunculara katkısı hem de kulübün kendine katkısı Beşiktaş’ın çok çok önündedir.

Bu çok açık bir şekilde toplam değerlerin rakamsal karşılığında belirginleşmektedir. Total takım lisans değerine bakıldığında Beşiktaş’ın değeri 96,28 milyon avroyken, Totenham 706 milyon avro değere sahiptir. 7 katından fazla bir değer farklılığı Totenham lehine gözükmektedir.

Geçen seneye bakalım:

Tottenham geçen seneki verilere göre (kiralık oyuncuları her iki takım verisinde de çıkarttım) 265,87 milyon avro bonservislere vermiş, piyasa değeri 427,5 milyon avro idi. Şu andaki ligdeki yeri ve oyun kalitesiyle oyuncu performanslarının takıma katkısı nedeniyle 278,5 milyon avro takıma artı değer katılmış.

Beşiktaş’ın geçen seneki verilere göre değer yapısı: 26,4 milyon avro lisanslara para ödenmiş. Geçen seneki gösterilen performansla takım değeri 83 milyon avro gözüküyor. Şu andaki ligdeki yeri ve oyun kalitesiyle oyuncu performanslarının takıma katkısı nedeniyle 13,28 milyon avro takıma artı değer katılmış.

Totenham geçen sene lig ikincisi olarak Şampiyonlar Ligine katıldı. Beşiktaş lig şampiyonu olarak Şampiyonlar Ligine katıldı. Bu ayrıntı da çok önemli.

Tottenham istikrar ile yönetilip, Mauricio Pochettino ile çalışmanın meyvelerini topluyor. Artık genç yetenekler yetiştirip lisans bedelleri çok yüksek fiyata satılırken, boşuna transfere para harcamıyorlar! Antrenör kalitesi, takımın değerini ve oyuncu değerini hemen yukarı çekerek etkisini gösteriyor. Bunu Premier Lig gibi, bizim ligin çok üzerinde futbolun oynandığı bir ligde sağlıyorlar. Böyle bir istikrar ve başarı takımın, antrenörün ve futbolcuların küresel alanda tanınırlığını artırarak o alanda değerli olmalarını sağlar.

Totenham’ın başkanını tanıyan var mı?