Besin değerlerini düşüren 10 hata

HABER MERKEZİ

Besinleri hazırlarken veya tüketirken yaptığımız bazı hatalar, besin değeri kayıplarına yol açabiliyor. Peki besinlerin değerlerini korumak için nelere dikkat etmemiz, nelerden kaçınmamız gerekiyor?

Acıbadem Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz besinlerin değerini düşüren 10 hatalı alışkanlığı anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Kabuklarını soymak: Birçok vitamin ile mineral, dış yapraklarında, kabuklarında veya kabuklarının hemen altındaki iç kısımlarında bulunuyor. Soymayın, bol suyla yıkayın ve sebze fırçalarıyla fırçalayın.

Suda uzun süre bekletmek: Özellikle çilek, dut, ıspanak ve dereotu gibi ince zarlı sebze ve meyveleri suda uzun süre bekletmeyin. Onun yerine akan suyun altında yıkayın.

Yeşil yapraklı sebzeleri suyla pişirmek: Ne kadar su konursa vitamin kaybı da o kadar fazla oluyor. Dolayısıyla yeşil yapraklı sebzeleri hiç su ilave etmeden pişirebilirsiniz.

Uzun süre pişirmek: B ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısıyla kolayca kayba uğruyor. Kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirmeye dikkat edin.

Haşlama suyunu dökmek: Sebze suyunu dökmek besin değeri kaybı fazla olur. Bu suyu çorba, yemek ve soslara ekleyebilirsiniz.

Yumurtayı uzun süre haşlamak: Sarısının çevresinde yeşil renkte demir sülfür halkası oluşacak kadar uzun süre haşlamak demirden faydalanmayı engelliyor. İdeal süre 4-7 dakika.

Çok ince doğramak: Meyve ve sebzeler kesildiklerinde oksijen ile ışığa maruz kalıyor. Ne kadar ince doğrarsanız vitamin ve minerali o kadar azalıyor.

Meyve ve sebze suyunu bekletmek: Sularını sıktıktan hemen sonra tüketin, depolamayın. Meyveyi bütün olarak tüketmek en besleyici yol.

Kuru baklagilleri süt grubuyla tüketmek: Bu hata demir emiliminde azalmaya yol açıyor. Yeşillik, biber ve limonla tüketmek demir emilimini artırıyor.

Sebzeleri kapalı torbada saklamak: Plastik torbalarda delikler açmak ya da file torbalarda saklamak en doğrusu