Akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine ve ekonomik eşitsizliğe isyana dönüşen sarı yeleklilerin protestoları beşinci haftasında da sürüyor

Beşinci haftada yine sokaklarda

Fransa’da "Sarı Yelek" protestaları beşinci hafta sonuna girdi. Paris'te 8 bin polisin sarı yeleklilere karşı görev aldığı belirtildi. France Info'nun haberine göre eylemcilerin toplanmaya başladığı saatten beri 80’den fazla kişi gözaltına alındı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Strazbourg saldırısını da gerekçe göstererek, vatandaşları eylemlere katılmamaya ve sakinliğe davet etmişti. Fakat Sarı Yelekler “Macron İstifa” sloganıyla eyleme devam ediyor. Sarı Yelekliler’den 27 yaşındaki bir sanayi işçisi Pierre Lamy, “Protestoya gelemeyen ya da korkan tüm arkadaşlarımızı ve aile üyelerimizi temsilen buradayız” dedi. Independent’ta yer alan habere göre Lamy protestoların artık akaryakıt zamlarıyla ilgili olmanın ötesine geçtiğini belirtti. Lamy, “kanımız emiliyor” diyerek ekonomik adalet talep ettiklerini söyledi.

Hükümetten iptal çağrısı
Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, Strazburg'da salı akşamı düzenlenen silahlı saldırıdan sonra Sarı yeleklilerden cumartesi günü yeni bir gösteri düzenlememelerini istemişti. Çevre Bakanı François de Rugy de Public Senat televizyonuna yaptığı açıklamada, sarı yeleklilerin düzenlediği gösterilerin artık tamamen bitmesi gerektiğini belirtmişti. Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand da France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, sarı yeleklilerin taleplerine cevap verdiğini, bu nedenle eylemlerin sonlandırılması gerektiğini ifade etmişti.

Femen’den sessiz eylem
Champs-Elysée meydanına çıkan Femen aktivisti beş kadın, V şekli oluşturarak sembolik gösterilerini gerçekleştirdi. Üstlerinde, Fransız Cumhuriyeti'nin "eşitlik, özgürlük, kardeşlik" sembollerinden "Marianne"i temsil etmek için kırmızı rengi tercih eden beş kadın, güvenlik güçlerinin karşısına geçerek sessiz protesto yaptılar.

TelAviv’de de protesto
Macron’un açıklamalarına rağmen protestolar yayılmaya devam ederken, İsrail’in Tel Aviv kentinde eylemciler elektrik, su ve gıdaya yapılan zamları protesto etti. Eylemler sırasında 10 kişi gözaltına alındı ve sosyal medyada yer alan görüntülerde eylemcilerin sloganları ve polis müdahalesi yer aldı.

Liselilere destek
Ülkede grev çağrıları da yapılıyor. Fransa'nın önde gelen sendikalarından Genel İş Sendikası (CGT) Başkanı Philippe Martinez en iyi eylemin grev olduğunu belirterek "Bu ülkede eşitsizlikler var ve büyük şirket patronlarının bedel ödemesini sağlamalıyız" diye konuştu. İki sendika CGT ile FO, ortak bir açıklama yayımlayarak tıpkı Sarı Yelekler gibi reel ücretlerin artışı için mücadele edecekleri ifade edildi. Dün de Sarı Yelekliler ve CGT liselilerin haftalardır süren eylemlerine destek vererek grev düzenlemişti.