Son zamlarla birlikte aileler çocuklarının beslenme ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Okullara aç ve susuz kalırken bayılanlar bile oluyor. Veliler ücretsiz yemek istiyor.

Beslenmek bile lüks
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlayalı tam 1 ay oldu. Bu 1 aylık süreçte çocuklar okullarda pahalılıkla karşı karşıya kaldı. Veliler çocukların temel ihtiyaçlarına para yetiştirmeye çalışırken, çocuklar ise beslenme sorunu yaşıyor. Araştırmalara göre 1 milyondan fazla çocuk okula aç giderken, okullarda bayılanlar bile oluyor.

Okul kantinleri bile öğrenciler için lüks hale gelirken, yiyecek ve içecek fiyatları olarak bakıldığında tost 20 TL’ye, su 3 TL’ye, ayran 4 TL’ye, simit ise 5 TL’ye satılıyor. Bu rakamlara göre bir öğrencinin her gün tost, ayran ve su aldığında bir çocuğun aylık sadece kantin masrafı en az 540 TL oluyor. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) bir kampanya başlatarak beslenmenin hak olduğunu, çocuklara devlet okullarında ücretsiz yemek ve su verilmesini talep ediyor.

Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, özellikle ilkokul çocuklarının beslenme sorunu yaşadığını söyledi. Yılmaz, “Dar gelirli aileler beslenme çantalarını yeteri kadar besin koyamıyor. Ortaokul ve liselerde çocuklar daha çok kantinlerden alışveriş yapmak istiyor ama pahalı olduğu için yapamıyor. Çocuklar kantinden de alamayınca öğle aralarında aç kalıyor. Özellikle meslek liselerinde çocuklar tam gün okulda. Bu süreç içerisinde su ve yemek ihtiyacı çok elzem. Birçok çocuk zaten okula yanında boş ekmek getiriyor. Çocuklar aç olduklarını söylemek istemiyorlar, yoksulluk onlara bu şekilde sirayet ediyor” dedi.

‘ÇOCUĞUMUN AÇ KALDIĞI GÜNLER OLUYOR’

Biri ilkokul ikinci sınıf diğeri ise 6’ncı sınıf öğrencisi olmak üzere iki çocuğu olan Ahuzar Çamak, çocuklarının beslenmeleriyle ilgili yaşadıklarını şöyle anlattı: “İlkokula giden küçük çocuğuma beslenme çantası hazırlıyorum. Elimden geldiğince indirimli günlere denk getirip süt alıp her gün süt ve ekmek arası bir şeyler koymaya çalışıyorum. Hiçbir zaman fındık, meyve gibi lüksümüz olmadı. Sınıfında haftada yalnızca bir veya iki gün yiyecek bir şeyler getirebilen arkadaşları da var. Ortaokula giden kızım ise evden uzakta okuyor, okula otobüsle gidip geliyor ve ona çoğu günler yalnızca yol parası verebiliyorum. Para veremediğim günler kızım eve gelene kadar hiçbir şey yiyemiyor, içebilecek temiz suya bile ulaşamıyor. Haftanın bazı günleri evlere temizliğe giderek çocuklarıma bakmaya çalışıyorum. Bazı zamanlarda evdeki tüpü değiştiremediğim günler oluyor ve evde bile yemek pişirmekte zorlanıyorum. Biz günlük yaşıyoruz maalesef durumumuz bu.”

Lise öğrencisi velisi olan Hatun Taş ise şöyle konuştu: “Biz emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz. Günlük olarak her gün 25 TL vermeye çalışıyorum ama bu harçlık yetersiz kalıyor ve tam olarak karnını doyuramıyor. Bazı aileler alım gücünü biraz zorlayıp beslenme çantasına daha besleyici yiyecekler koysa bu sefer sınıflarda ayrımcılık ortaya çıkıyor."