Elektrikli araç şarj ünitesi hizmetleri alanında yatırım yapacağı açıklanan ve Beşli Çete içerinde yer alan Kalyon Holding, gümrük vergisinden muaf tutuldu ve KDV istisnası hakkı tanındı.

Beşli Çete’den Kalyon yine vergiden muaf
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

Elektrikli araç şarj ünitesi hizmetlerinin kurulumuna yönelik teşvik ve destekler artıyor. Ancak maliyetli olan bu yatırımlara teşvik ve desteklere yine iktidara yakın isimler hak kazanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği yatırım teşvik belgeleri listesinde kamuoyunda Beşli Çete olarak bilinen holdinglerden olan Kalyon Holding’in yeni kurduğu bir şirket de yer aldı. Ekim 2021’de kurulan Kalyon Electrıcal Vehıcle Enerji Yatırım Anonim Şirketi’nin “Elektrikli araç şarj ünitesi hizmetleri” alanında yatırım yapacağı belirtildi. Bakanlık ise şirketin gümrük vergisinden muaf olmasını ve KDV istisnası uygulanmasına onay verdi. Şirketin 60 milyon TL değerinde yatırım yapacağı ifade edildi.

Türkiye’nin 2020 yılında “En çok sözleşme imzalayan 20 müteahhit” listesinin birinci sırasında da Kalyon İnşaat bulunuyor. 2020’de, 34 milyar 543 milyon TL’lik 20 sözleşmeye imza attı. Listede, Kalyon’u Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat ve Özgün Yapı takip etti.

AKMERCAN DA LİSTEDE

Eylülde bin 300 yatırım teşvik belgesi verilirken Akmercan Şirketler Grubu’na bağlı Artvin Doğalgaz Dağıtım Şirketi’ne de KDV istisnası hakkı tanındı. Grubun sahibi AKP’ye yakınlığıyla bilinen Akmercan Ailesi, ticaret hayatına 1991’de servis taşımacılığı ile başladı. Cemal, Şerafettin, Veysel, Ramazan ve Gazi Akmercan’ın işleri sonraki yıllarda kamuyla yaptıkları işlerle hızlı büyüme kaydetti.