HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'e sunulan ek bütçe teklifine tepki göstererek "Ek bütçe tabii ki usulsuz. İktidarın iflasından sonra konkordato ilanına az kaldı. Herhalde sırada o var" ifadelerini kullandı. Beştaş, Cemal Kaşıkçı davasında yetkilerin devredilmesine yönelik olarak da "Cinayetinin faile teslimi karşısında ne kadar para aldıklarını bir açıklasınlar biz de öğrenelim" şeklinde konuştu.

Beştaş'tan ek bütçe yorumu: İktidarın iflasından sonra konkordato ilanına az kaldı

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Meclis'e sunulan ek bütçe teklifiyle ilgili konuşan Beştaş, “İktidarın iflasından sonra konkordato ilanına az kaldı. Herhalde sırada o var. Şu anda iktidar yönetemediğini her açıdan ilan ediyor” ifadelerini kullandı.

İktidarın dış politikasını eleştiren Beştaş, gündemine Meclis Genel Kurulu'na gelen Libya tezkeresini, Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın davasının devredilmesini ve NATO ile ilişkileri aldı.

Tezkereye yönelik "Bu tezkerenin görüşüldüğü dönemde AKP iktidarının bölgesel barışa ve istikrara dair hiçbir şey yapmadığını, yapmak istemediğini bir kez daha gördük." yorumunu yapan Beştaş, Kaşıkçı cinayetine ilişkiN “Erdoğan’ın dış politikası dolara endeksli aslında, sıcak paraya endeksli dersek hiç de yanılmamış oluruz. Türkiye’ye para verilsin de hiçbir değerin hiçbir ilkenin aslında bir kıymet-i harbiyesi yok. Kaşıkçı cinayetinin faile teslimi karşısında ne kadar para aldıklarını bir açıklasınlar biz de öğrenelim” ifadelerini kullandı.

'BU YAKLAŞIM TÜRKİYE'Yİ NATO İÇİNDE YALNIZLAŞTIRIYOR'

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine karşı aldığı tutumu eleştiren Beştaş "İsveç ve Finlandiya meselesi hala gündemdeki yerini koruyor. Türkiye uluslararası değerlere, standartlara, hukuka uymak yerine kendi ülkesinde terör algısını, terör yaklaşımını dış dünyaya kabul ettirmeye çalışıyor. Şu anki hedefi NATO üyeliği meselesinde şunu söylüyor İsveç ve Finlandiya’ya ‘demokrasinizi, hak ve özgürlüklere yaklaşımınızı, hukukunuzu, adalet anlayışınızı kırpın, kesin ve bunların yerine bizim algımızı kabul edin’ diyorlar. Tabii ki İsveç ve Finlandiya’nın ya da bir Avrupa ülkesinin bunu kabul etmesi mümkün değil, diğer yandan bu yaklaşım Türkiye’yi NATO içinde de yalnızlaştırmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Beştaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Erzincan İliç’te Anagold altın madeninde siyanür borusu patladı. 20 ton siyanürlü su ve zehirli kimyasal madde Fırat Nehri üzerinde bulunan İliç Barajı’na karışmış vaziyette. Bu çok önemli bir facia, derhal gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Akkuyu Nükleer Santrali’nde de aynı tehlikeleri ileride maalesef konuşuyor olacağız.

Zaman kazanmaya çalışıyorlar. Her zaman olduğu gibi yalan atıyorlar. ‘Gerekli düzenlemeleri yapacağız’ diyorlar. Ancak tek bir realite var ortada o da Genel Başkanlarının, Erdoğan’ın 2023’ü işaret etmesi ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı’yla görüşmesinde ‘her şeyin farkındayım’ demesi. Bu da kandırmacanın başka bir boyutu. Hiçbir şeyin farkında değiller. Farkındalar ama farkında olduklarına dair hiçbir belirti göstermiyorlar. Çünkü önlem almıyorlar…Ve şimdi de enflasyon farkı zammını lütuf gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Bir kere iktidarın bizlere, Türkiye halkına layık gördüğü zam oranı 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 7,5 idi. İkinci 6 ay için yapılacak zam oranı ise yüzde 7 olarak belirlenmişti. Resmi rakamlarla yüzde 75 enflasyonun olduğu bir yerde yüzde 7’lik zam yapmak ne kadar basiretsiz olduklarını aslında kanıtlıyor.

'EK BÜTÇE ANAYASAYA'YA AYKIRI'

Ek bütçe tabii ki usulsüz, Anayasa’ya aykırı ve tamamen irade hırsızlığının bakanların yetkilerinin de gaspı anlamına geliyor. Meclis’in yetkilerinin de gaspı anlamına geliyor. Bunu yenilir yutulur bu yöntemin, hiçbir tarafı yoktur ve biz Genel Kurul’da en net ve sert muhalefeti yapacağımızı şimdiden söylüyoruz. Bu ekonomik modellerinin de nasıl iflas ettiğini ilan etmiş oluyorlar… 17 Aralık’ta biz bütçe görüşülürken de ‘bu bütçe bu mevcut enflasyon karşısında kesinlikle götüremez bir yılı, kadük’ dedik. Daha biz konuşurken kadük hale geldi. Şimdi sonrasında söylediklerimizin altına imza atmış oldular. Bu süre zarfında Kur Korumalı Mevduat, (Gelire Endeksli Senet) GES, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı birçok yeni kendilerince düzeltme yaptılar. Ama düzeltemediler."