HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in 'özür ve izin olmaksızın devamsızlık yaptığı' gerekçesiyle vekilliğin düşürülmesine Merve Kavakcı'yı hatırlatarak tepki gösterdi. Beştaş, "Dün Merve Kavakcı'nın vekilliği düşürülürken mazlumdunuz ama bugün zalimsiniz. Zalimliği oynuyorsunuz, yapmayın bunu. Mağduriyetten geçtiniz bunu anlayın. En kötü zalimlik, mazlumluktan zalimliğe terfi etmektir" dedi.

Beştaş'tan Güzel'in vekilliğinin düşürülmesine tepki: Dün mazlumdunuz bugün zalimsiniz

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in özür ve izin olmaksızın devamsızlık yaptığı gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Başkanlık Divanı kararı ile Başkanlık Tezkeresi Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon’da görüşüldü.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş karara, "Yani siz dün Merve Kavakcı'nın vekilliği düşürülürken mazlumdunuz ama bugün zalimsiniz. Zalimliği oynuyorsunuz, yapmayın bunu. Mağduriyetten geçtiniz bunu anlayın. En kötü zalimlik, mazlumluktan zalimliğe terfi etmektir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

ANKA'nın haberine göre toplantıda usule yönelik söz alan Danış Beştaş, "Adeta bir engizisyon mahkemesindeyiz. Karma Komisyon ne zaman toplansa HDP'li bir milletvekilinin ya dokunulmazlığının kaldırılması ya da milletvekilliğinin düşürülmesi gerekçesi ile toplanıyor. 2015 yılından beri parlamentodayım ve Anayasa Komisyonu üyesiyim. Başka bir partiden milletvekilliği ile ilgili böyle bir toplantıya gelmedim, umarım başka hiçbir milletvekili hakkında da böyle bir nedenle toplanmayız" dedi.

'BÜTÜN YANDAŞ MEDYADA KENDİSİ HAFTALARCA, AYLARCA LİNÇ EDİLDİ'

Görsel basının toplantıdan çıkarılması istemine karşı Danış Beştaş, "Milletvekilimiz Semra Güzel, şu anda Kandıra Cezaevi'nde tutukludur. Bilindiği üzere yine bu komisyonda dokunulmazlığı kaldırıldı ve kendisi hakkında bir soruşturma yürütüldü. Hatta geçen hafta itibariyle hakkında bir dava da açıldı. Semra Güzel vekilimiz hakkında bizzat Anayasa ve Adalet Komisyonu üyeleri dahil kamuoyunda bir linç kampanyası yapıldı. Milletvekilimizin dokunulmazlığı, topluma karşı olan sorumluluğu, halk iradesini temsil etmesi ve suçsuzluk karinesi ilkeleri yerle bir edilerek bütün yandaş medyada kendisi haftalarca, aylarca linç edildi. O zaman basın dışarı çıkarılmıyordu. Basına şu talimat verilmedi; ya bunun dokunulmazlığı var, milletvekili, halk iradesi ya da suçsuzluk karinesi var Anayasa'ya göre... Bizim söylediğimiz bütün tekzip istemleri reddedildi. Yaptığımız suç duyuruları yanıtsız kaldı. Ama şu anda teknik bir iş yapacağız. Neticede basına kapalı olması için hiçbir gerekçe yok bize göre" diye konuştu.

Danış Beştaş, Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt'a, "Sayın Başkan, biz her geldiğimizde bir milletvekilimizin vekilliği düşürülüyor. Hem de keyfi sebeplerle. Yani siz dün Merve Kavakcı'nın vekilliği düşürülürken mazlumdunuz ama bugün zalimsiniz. Zalimliği oynuyorsunuz, yapmayın bunu. Mağduriyetten geçtiniz bunu anlayın. En kötü zalimlik, mazlumluktan zalimliğe terfi etmektir" dedi.

KOMİSYONDA GÖREV YAPACAK İSİMLER SEÇİLDİ

Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve yargılaması devam eden Semra Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi amacıyla, 'genel kurul devamsızlık raporunun' görüşülmesi için Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar verildi. Hazırlık Komisyonu'nda görev yapacak 5 üye kura ile seçildi.

3'ü AKP, 1 CHP ve 1'i HDP'den oluşan komisyonun üyeleri AKP milletvekilleri Gülay Samancı, Recep Özel, Pakize Mutlu Aydemir; CHP Milletvekili Rafet Zeybek; HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'den oluşuyor.

NE OLMUŞTU?

PKK'li Volkan Bora'nın cep telefonunda, Semra Güzel ile fotoğraflarının bulunması gerekçesiyle Güzel hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında, Başsavcılığın talebi üzerine Güzel'in dokunulmazlığı TBMM tarafından kaldırılmıştı.

Güzel hakkında yakalama kararı çıkarılmış, 2 Eylül'de gözaltına alınmıştı.